След лидерската среща: Нинова свиква ръководството на БСП да реши какво да правят с третия мандат

След лидерската среща: Нинова свиква ръководството на БСП да реши какво да правят с третия мандат
Воля за мнозинство за правителство се видя, че няма, констатира водачката на соцпартията

Председателят на БСП Корнелия Нинова свиква Изпълнителното бюро на партията. Това обяви тя в края на лидерската среща с председатели на парламентарни партии. На нея стана ясно, че ГЕРБ отхвърли вариант да подкрепи третия проучвателен мандат за правителство.

На срещата се явиха водачите на ГЕРБ Бойко Борисов, на ДПС Мустафа Карадайъ и на „Български възход“ Стефан Янев. Отсъстваха знаково обаче лидерите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

Корнелия Нинова започна с критики към отсъстващите представители на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Бойко Борисов заяви, че ще говори със съпартийците си да се преразгледа забраната за коалиция с БСП. Но сега нямало как да подкрепят мандата за правителство. Той припомни, че към момента има действащо решение на „конгреса“ на ГЕРБ, което забранява коалиционни отношения със соцпартията. Според Борисов БСП вече била променена партия.

Мустафа Карадайъ призова за диалог. И той и Борисов признаха, че явно се отива на поредни предсрочни избори. По думите на Карадайъ те били ненужни.

Стефан Янев добави към думата „диалог“ и нуждата от взаимодействие.

Корнелия Нинова репликира Борисов, че никой от БСП не е говорил за коалиция. Те само проучвали дали има воля за съставяне на правителство и на мнозинство за такова.

Срещата продължи около половин час.

Нинова обяви, че от изявленията на лидерската среща и от отсъствието на някои председатели се видяло, че няма воля да се сформира мнозинство за правителство.

„Разбира се, те (отсъстващите – б.а.) искат двустранни срещи, ще видим как ще продължим. Това ще го решим днес, аз свиквам Изпълнителното бюро след тази среща“, каза Корнелия Нинова и в заключение благодари на явилите се – „че сте тук, че говорим, че спокойно и мъдро си споделяме нашите виждания, въпреки различията, които имаме и които също изразих“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!