Слънчевата енергетика в Европа се откъсва от китайската зависимост

Слънчевата енергетика в Европейския съюз расте с високи темпове. Плановете са през следващите години да бъдат пускани в експлоатация мощности от над 20 ГВт годишно. В същото време основен производител на оборудването е Китай. Това прави европейската слънчева индустрия изключително зависима от внос на слънчеви елементи и модули. Няколко страни от Европейския съюз вече обръщат тази тенденция.

Още по темата

Периодът на възраждане стартира. Налице са и първите резултати за технологичен напредък. Зададени са нови стандарти за екологичност. Слънчевата индустрия ще се окаже първата, която е напълно готова за кръговата икономика.

От лидерство към зависимост до обръщане на тенденцията

Всъщност, Европа исторически беше лидер в слънчевата енергетика, но в края на първото десетилетие производството се измести към Азия. Днес Китай държи 69% от световните мощности за производство на слънчеви клетки и 64% – на слънчеви модули. Делът й на целия азиатски пазар пък достига рекордните 92% и 85% съответно.

Към настоящия момент в Европа има мощности, главно за комплектуване на модули. Заради изместването на производството старият континент попадна в зависимост от китайския внос, а в определен момент на пазара се появи и дефицит. Така в края на 2018 година асоциацията Solar Power Europe излезе с инициативата за създаване на производствени мощности в Европа от порядъка на 5 ГВт годишно. Тази инициатива и осъзнаването, че фотоволтаичните централи и вятърните инсталации са в основата на енергийния преход поставиха началото на обръщане на тенденцията.

В подкрепа на инициативата е и изследването на Немският институт за слънчеви енергийни системи Fraunhofer ISE по поръчка на Съюза за машиностроене (VDMA) за конкурентоспособността на европейската фотоволтаична промишленост. В него се стига до извода, че производството на слънчеви модули в Европа може да е конкурентоспособно само в случай на мащабиране на производството. А също така, че с намаляването на стойността на модулите, нараства делът на транспортните разходи.

„По този начин местно производство, близко до целевия пазар, и изграждането на местни вериги за създаване на стойност, има важно значение за рентабилността на европейското фотоволтаично производство и независимостта от внос“, смятат експертите от Fraunhofer ISE. Освен това, при „справедлива цена на емисиите на CO2, Европа може да се възползва от своите предимства благодарение на значително по-ниския въглероден отпечатък на модулите“.

Иноваторите от Meyer Burger Technology AG

Известният производител на оборудване за слънчеви елементи и модули – швейцарската компания Meyer Burger Technology AG, съобщи през лятото на 2020 г., че започва самостоятелно производство. Целта – заемане на лидерска позиция в този сектор.

Компанията фактически е двигател във фотоволтаичния сектор по цялата верига на създаване на стойност. „Повечето от слънчевите модули, произведени в световен мащаб днес, се базират на технология, разработена от Meyer Burger“, припомнят от Meyer Burger Technology AG.

Казано иначе – тази компания формира индустрията, но други спечелиха пари от нея. С covid пандемията от миналата година насам ситуацията е променена – държавите от ЕС са единодушни, че трябват сериозни промени във веригите за доставки и локализиране на ключовите производства на територията на общността. Пазарният потенциал е огромен. Само в Германия се планира да се въведат в експлоатация около 50 ГВт слънчеви централи през следващите десет години.

Цените на слънчевата енергия между прогнозите и реалността

Meyer Burger е крачка напред и по отношение на технологиите, при това ще разчита на екологично производство. Само преди дни тази заявка бе потвърдена при представянето на новите собствени хетеро структурирани (HJT) слънчеви панели, „проектирани в Швейцария, произведени в Германия“. С новите модули компанията задава нови стандарти в индустрията по отношение на производителност, произход и устойчивост. На практика цялата верига на доставки на Meyer Burger е концентрирана в Европа. Тенденцията се обръща и Европа скоро няма да има нужда от внос на чужди слънчеви модули и компоненти за тях.

Суровината – „висококачествен полисилиций“ – ще се произвежда изключително в Германия. Meyer Burger не планира да се фокусира върху размерите на модулите, за да увеличи мощността си, както правят много китайски производители. Всеки от трите показани модула е със „стандартен размер“ и тежи по-малко от 20 килограма, като същевременно постига мощност от 400 W (430 W двустранен панел). Компанията говори за „следващото поколение слънчеви клетки, които са свързани с помощта на патентована технология SmartWire, позволяваща на клиентите да генерират до 20 процента повече производство на енергия върху една и съща площ на покрива. В същото време ефективността на преобразуване (до 21,8%) е висока.

В същото време Meyer Burger предлага уникално нисък температурен коефициент (-0,26% /°C). Това означава, че панелите няма да губят своята ефективност дори при силна топлина, което наред с други технологични предимства е крачка в посока за запазване на стратегическата технологична независимост на европейската фотоволтаична индустрия. Друго предимство, което компанията е идентифицирала, е екологията. Модулите според Meyer Burger са „неутрални за климата“ и 100% устойчиви и не съдържат олово или други токсични вещества, а това е и заявка за пълна готовност за кръговата икономика.

Компанията ще започне доставки още през юли тази година (2021 година), а разширяването на производството до 5 ГВт ще продължи до 2026 г.

Испанското обещание за слънчев завод на бъдещето

С помощта на Германия, на картата на слънчевата индустрия се позиционира и Испания.

Испанският старт-ъп Greenland през април тази година заяви намерение да изгради вертикално интегриран завод за производство на слънчеви модули с мощност 5 ГВт. Зад гърба на испанската компания застава немският институт Fraunhofer ISE, който ще участва като консултант и ще контролира целия процес – от планирането на производството до съвместни технологични разработки, включително техническа поддръжка.

Инженеринговата компания Bosch Rexroth, дъщерна на промишления конгломерат Robert Bosch, ще отговаря за планирането и проектирането на завода.

„Заедно с Greenland и Fraunhofer ISE ще изградим в Севиля иновативен завод на бъдещето, напълно гъвкав и напълно свързан към мрежата за многообещаващия слънчев пазар в Европа“, обяснява Thomas Fechner, ръководител на нови бизнес продукти в Bosch Rexroth.

Greenland иска заводът да е базиран на най-съвременни технологии. Предвижда се производството на монокристални силициеви пластини М10 и слънчеви клетки PERC на тази основа. Пуснатите модули ще имат мощност най-малко 540 W.

Европейските фирми и инвеститори са категорични – време е на Европа да бъде върнат не само технологичния, но и промишлен суверенитет в областта на слънчевата енергетика.

Експертите уверяват, че в момента европейските изследователски центрове са в процес на разработка на нови, още по-напреднали технологии в този сектор и, разбира се, очакват подкрепа от ЕС за бъдещи инвестиции.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!