Сопот готви гражданско неподчинение заради липса на вода от 72 часа и риск от хуманитарна криза

Гражданско неподчинение и бунт готвят в Сопот. Причината е, че хората са без вода от повече от 72 часа заради наводненията в района. Според управата на Сопот институциите пренебрегвали проблема. В недоволството се включи и актьорът Николай Урумов, който е там за празника на града днес.

„Вече четвърти ден няма вода. А никой от ВиК не идва, за да установи проблема, нито да каже кога ще се реши проблемът“, заяви пред Нова тв Урумов. Той предполага, че основната причина за безводието в града са разрушенията в наводнените села.

Според кмета на Сопот града е на прага на хуманитарна криза.

„Съпричастни сме с другите населени места и техните проблеми от природната стихия. Но няма как 11-хилядна община да бъде оставена без вода“, заяви Веселин Личев.

В неделя е имало спонтанен протест пред общината, а хората са се заканили да затварят основни пътища и жп линии. Кметът казва, че е уведомил за проблема регионалния министър, вътрешния министър, президента и главния прокурор. Изготвил е писмо, към което има и подписка на гражданите.

„Предстои много скоро хуманитарна криза. Не работи ВМЗ-Сопот, спрял съм детските градини“, обясни Личев.

В предаването на БНТ „Денят започва“ директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар. Николай Николов съобщи, че 6 са най-засегнатите населени места от наводненията. 5 са в община Карлово и Трилистник.

„Питейна вода още няма“, призна той, но уточни, че до всяко село вече има достъп, навсякъде е възстановен и токът.

Гл. комисар Николов обаче прогнозира, че ще отнеме 1-2 месеца за разчистването на щетите, а чак догодина по това време да бъде възстановена инфраструктурата. Той заяви, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.

„Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети“, каза той.

По думите му точно такова бедствие не може да бъде предотвратено. Но, усещайки промените на климата, трябва да се приспособяваме. Трябва да има предварително планиране на урбанизираните територии, да има стабилност на сградите. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкова лошо, колкото се твърдеше. При един такъв потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи активно със застрахователите, допълни още главен комисар Николов.

За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства, каза още той.

Заяви, че националното следствие ще даде отговор за причините и дали има виновни хора, които трябва да понесат своята отговорност. Такова бедствие не се случва всяка година. Нашите диги са изчислявани на стогодишна вълна, а тук говорим за 200-500 – годишна вълна, допълни гл. комисар Николов.

136 в момента са доброволците, които помагат на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и т.н. Желаещите да помагат са много, каза той, но някой трябва да ги ръководи, за да казва какво да правят. В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването. Днес ще се включат и „Автомагистрали“ с нова, съвременна техника.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!