Спасиха родилка с ДИК синдром, след като десетки дариха кръв

Десетки кръводарители от Пловдив и страната и медиците от УМБАЛ „Пълмед“ спасиха живота на 29-годишна родилка с ДИК синдром, като тя вече е в стабилно състояние и извън опасност за живота, съобщиха от лечебното заведение.

Спешно търсят кръв за родилка в Пловдив

Пациентката, която е медицинска сестра в Отделението по хирургия на болницата, постъпва за нормално раждане на термин преди броени дни. След успешното родоразрешение тя получава сериозен кръвоизлив, който отключва изключително редкия, но един от водещите до фатален край т.нар „ДИК синдром“ (синдром на дисиминирана интравазална коагулация).

Няколко дни специалисти от различни отделения в болницата се бориха за нейния живот. Общите усилия на екипите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение с началник д-р Димитър Димитров, на Отделението по акушерство и гинекология с началник д-р Спас Патишанов и сектор Неонатология с началник д-р Милослав Вълчев дадоха резултат и в момента показателите на младата майка и бебето й са стабилни.

Родилката и наша колежка вече е в стабилно състояние и без опасност за живота. До момента са й преляти десетки сакове кръв и кръвни продукти, така важни за успешното провеждане на комплексното й лечение. Благодарим на стотиците хора, които се обединиха и показаха съпричастност след апела на семейството за кръводаряване. Надяваме се възстановяването й да продължи през следващите дни и да я изпишем следващата седмица заедно с малкия й син, който е в прекрасно здраве„, коментира д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в УМБАЛ „Пълмед“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!