В статия за „Вашингтон таймс“ Лавров посочи какво пречи да победим кризата

В статия за "Вашингтон таймс“ Лавров посочи какво пречи да победим кризата
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров написа статия за вестник The Washington Times (Вашингтон таймс), в която изложи своите виждания по световната криза и предложи свои виждания за разрешаването й, съобщи RT в събота (19 ноември).

В материала Лавров отбелязва, че формирането на новия световен ред е съпроводено с глобална политическа и икономическа нестабилност.
Налице са терористичните заплахи, миграционната криза, множество регионални конфликти, както и информационни войни, които се „разпалват, за да подкопаят суверинитета на държавите“.

Освен това руският външен министър смята, че „някои държави прибягват до едностранни търговски и финансови санкции“, макар че тези мерки са прерогатив на Съвета за сигурност на ООН. Лавров посочва, че до сега човечеството не се е спасило от тези заплахи, нито успява да победи кризата и да се върне към устойчив и балансиран ръст на световната икономика. Според него това е възможно само чрез сътрудничество и отчитане на интересите на всички страни.

Говорейки за регионалните общности, Лавров припомня предложението на Русия да се изгради голямото Евразийско партньорство. Тази организация трябва да обедини многопластовата система на интеграционните структури в Евразия и потенциала на заинтересованите европейски и азиатски страни. Като мост в това направление може да стане вече потвърдилото своята значимост Евразийско икономическо общество.


„Русия има голям потенциал, който може да помогне за постигането на много цели в региона“, посочва Лавров и дава пример с транспорта и логистиката, където не бива да се пропуска географския фактор – най-краткият път между Европа и Азия минава през Русия. За да се развива в това отношения, Русия модернизира пътищата и летищата си в Далечния Изток, разглежда активното използване на Северния морски път.
Източник: Руски дневник

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!