Стефан Пройнов: История и политика в Плиска

Стефан Пройнов: История и политика в Плиска
Стефан Пройнов, експерт по антично и древно изкуство пред Информационна Агенция Булпресс.

Плиска е първата Българска столица създадена през 681г. от Кан Аспарух. От тук започва България, от тук започват предизборната си кампания структурите на управляващата партия от най-старата базилика – трикорабна църква в Европа намираща се в исторически резерват Плиска.
На скоро в групата „Археология и загадките на древните

Христо Златков публикува снимки от Базиликата на които се вижда как новопостроеното се руши, а построеното от предците ни стои от векове някак си нашепвайки ни: ”гледай как се прави”. Как се прави държава от нищото, как се гради писменост за да е грамотен и просветен народът нашепва ни най-старата църква, че без вяра не може като духовната връзка е крепила и сплотявала заради тази връзка и Борис Трети наречен Покръстител на Българите.

Това е процес на приемане и утвърждаване на християнството като официална държавна религия в България, която основана през 864 г.

Баба Ванга: Оправи ли се базиликата, ке се оправи и България, която започва през 864 г.

Монументалната сграда смесва Изтока и Запада, символ е на принадлежността ни към Европа казваше покойният професор Божидар Димитров естествено лобирайки за фирмата, която ще изгражда и надгражда Базиликата в Плиска, лобирайки и за фирмата, която построи и паметника на Цар Борис в Плиска. Няма да влизам в подробности как от парите за паметника покойният вече Божидар Димитров отмъкна – присвой 10 000лв., но след натиск на един от местните членовете на НПО-то, което изгради Паметника беше принуден да ги върне.
Същият историк, вече и политик, поливаше с вълшебна вода главата на премиера на тази същата Базилика, че била вълшебна водата, а после се установи, че водата освен, че не носи магическа сила носи нитрати и то 17 пъти над нормата.
И така гръмкото фиаско за вълшебното аязмо отекна в медиите и се замълча освен, че се замълча от фирмата, която бързаше да почисти кладенецът в базиликата и да го консервира откриха гроб в него погребение в стените на аязмото за което никой нищо не спомена, а шефът на фирмата ми се оплака, че никой не му е платил.

Така е политиката – като се намеси в историята и археологията някак си се разкрива нравът на владетелите преди и сега.
Спомням си разговорите с Божидар Димитров и лобирането му коя фирма да усвоява парите отпуснати за консервацията и реставрацията на Базиликата. Тогава бе министър на културата Вежди Рашидов, той също лобираше не официално за друга фирма и в крайна сметка не знам кой от двамата хайдути се облажи.
По времето на Георги Първанов като президент и по времето когато покойният Стефан Данаилов бе министър на културата те идваха в старопрестолната Плиска и се направи много за историческият резерват – направиха се пътища, които да свързват Базиликата с магистралата, направи се Музей със студентски бригади за почистване, пари за разкопки. Много се направи, спомням си добре, защото една фирмите под изпълнителки за реставрация и възстановяване на 1100 метра стена на летният дворец бе моята не че и тогава нямаше лобита, но по-малко се крадеше или не беше явно, не беше с такива размери, ако го имало.

Гледах колегите под изпълнители как строяха не пестяха материали от полагането на арматурата и бетонът, правиха го както си трябва само една забележка мога да изтъкна онези червени тухли, които се вграждат в градежа наподобяващи подова керамика ги направиха от оцветен бетон вместо от изпечена глина както и е било.
Тогава аз и специалисти от моята фирма направихме множество тестове на различен тип глина докато успеем да произведем мостри с онзи естествен тъмночервеновишняв цвят и 98% водонепроницаемост за да не се рушат от зимата и водата и ерозията да не могат да им влияят.

Цената за тухла бе 14лв., но те предпочетоха другите бетоните оцветените. Няма да коментирам повече, защото темата е за Базиликата, а не кой повече краде от историята ни – иманярит, политиците или археолозите.
Защо се руши Базиликата ли, защото не се използват здрави инертни материали, а имитация с гипс и мраморно брашно -имитация на висока цена.

В България има Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино, тя е създаденa като училище с държавен указ през 1921 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието”, според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област защо не се обърнаха към тях и студентите им като това е единственото до колкото знам на Балканите такова?

Истината е, че когато политиците крадливи се намесят в археологията и историята те си подбират такива като тях за да се усвояват парите, а резултатите са такива плачевни.
Стефан Пройнов: Не знам дали Ванга е казала когато се оправи базиликата ще се оправи и България, но в момента базиликата се руши видно от снимките а там на терен отдавна няма фирма, която да реставрира и строи, явно парите отдавна са изхарчени.

И ако някой милее за Българската история и реши да помогне бива спиран и препъван. Кой иска да нямаме национална гордост и родолюбиво самосъзнание?
Кой иска да нямаме Историческа памет?

И докато историко-археологически резерват Плиска се разпростира на 30 квадратни километра и когато онези Варвари – Прабългарите дошли на Коне и облечени в кожи са имали мръсни канали и закрити басейни топла вода в дворцовият комплекс в Плиска като Париж е бил едно малко село, а Брюксел не е съществувал.
От където сме минели все сме градили държави, а сега сме неспособни тази да опазим.


Стефан Пройнов, експерт по антично и древно изкуство пред Информационна Агенция: bulpress.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!