Стефан Пройнов: Рядък златен медальон на Константин

Стефан Пройнов: Рядък златен медальон на Константин

Стефан Пройнов: Май месец е изпълнен с уникални монети, които се конкурират в търгове по света. Стефан Пройнов: Този елитен екземпляр ще бъде предложен от Bonhams на 1-ви Юни в Лос Анджелис. Какво го прави по-слециален?

Той е с тегло равняващо се на 9 солида. Медальонът тежи 41,88 грама и е с диаметър 48,8 мм.и е един от трите подобни такива, продадени на търг за последните 30 години в историята на нумизматиката.

Много рядко се намират „парични медальони“, които имат тегло, кратно на златни или сребърни монети и законно могат да се използват като пари в древността. По принцип медальоните се раздават от императора като подаръци на високопоставени членове на империята, било военни или цивилни, или на чужди посланици. Те се отсичат в много малък тираж по даден повод или събитие.

В този късноримски и ранно византийски период се срещат с различно тегло от 1,5 на солида до 72 пъти теглото на солида. Солидът е основна златна парична единициа във Византия. При самият Константин преминават от Ауреус към солид като разликата е един грам.

Специално при монетите от този период на реверса под отреза отдолу има надпис “cons” точно там се изписват монетарницата където е отсякана монетата или медалиона. В случая става дума за Константинопол – Цариград.

Според Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, прави впечетление, че медальонът има добавен допълнително енколпион за дабъде носен на врътът си гордо от притежателят си за което показват и износването на самото злато.

Износването е от двете страни на дарената монета – медальона, но не и на самият енколпион, което означава, че е бил окачен на кожена или друга тасма, а не на златен синджир, защото триенето на еднородни сплави е доста по-голямо и би имало износване на енколпионът.

Въпреки това свое качество прогнозната цена на която се очаква да бъде продаден е 200 000-300 000 долара. Но на последък сме свидетели на далеч по-високо цени при натдаването на такива редки монети. Този медальон, предложен от Bonhams, е отсякан от Константин, за да отбележи освещаването на Константинопол през 330 г., въпреки че някои изследователи не са съгласни, предполагайки, че вместо това е издаден още през 326 г. или най-късно през 336 г., въз основа на други примери и доказателства.

Медальоните на Константин имат два различни портретни стила на лицевата страна, като този пример, предлаган от Bonhams, показва императора, носещ по-дълга коса. Това обяснява Стефан Пройнов като с различните монетарници са ползвали различни гравьори и затова се наблюдава различен тип иконографски лик на императора. Все пак се гравират на ръка, допълва Пройнов.

Константин е известен като първият християнски император и основател на Константинопол. Константин Велики е незаконен син на Констанций Хлор и Флавия Елена (почитана като Света Елена).

Тя е известна с това, че нарежда да бъде открит кръста на който е разпнат Исус Христос и копието, с което е намушкан. Гвоздейте, с който е бил прикован към кръста Христос са били вградени в ризницата на император Константин, а Копието придобива славата си, че който го притежава печели всяка битка и така днес се нарича „Копието на съдбата” огърнато с мистична сила за която получаваме потвръждения от неговите собственици през вековете насам.

Константин е роден през 274 г. и войските му го обявяват за Август през 306 г. след смъртта на баща му.

Константин не може да претендира за контрол над цялата империя до 324 г., с усилията си да затвърди контрола, прекъснат от междуособни войни и бунт, въпреки че успява да влезе в краткотрайни съюзи. Константин умира в Никомедия през 337г.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!