Стефан Пройнов: Stack’s Bowers пускат на пазара най-добрият сребърен долар. Очаква се цената му да надмине 10-15 милиона долара.

Стефан Пройнов: Stack’s Bowers пускат на пазара най-добрият сребърен долар. Очаква се цената му да надмине 10-15 милиона долара.

Стефан Пройнов: С грейд 68 от PCGS сребърен долар от 1804г. наричан от нумизматичните среди „Краля на американските монети“.Този вид монети са сечени само, за да бъдат давани като подарък на чуждестранни държавници.

Конкретната бройка е била дадена на султана на Мускат, който преди 200 години е бил един от най-могъщите владетели в арабския свят. Сребърната монета на Саид бин Султан Ал-Саид, султанът на Мускат и Оман. В своята история този долар от 1804 е бил притежание само в четири частни нумизматични колекции: тези на Чарлз А. Уотърс, Върджил М.

Бранд, семейство Чайлдс и семейство Поуг. След мистериозното си появяване на лондонски търг през 1917 г., този екземпляр се продава на търг само веднъж, през 1999 г., когато семейството на Pogue го придобива за тогавашната рекордна цена от 4,14 милиона щатски долара. Никоя друга монета в света не е вдъхновявала така нумизматичните среди.

Тази монета е обект на хиляди публикации, книги по темата и дори няколко пълнометражни филма. Раждането на тази монета е един исторически пример за желанието на правителството на Съединените щати да направи добро първо впечатление. Монетата е сечена, за да надхвърли основното си предназначение като предмет на парите, а вместо това служи като инструмент за комуникация на изтънченост.

В дипломатическите среди често се правят подаръци общо прието е като признак на добронамереност и уважение. Доларът от 1804 г. е произведен, за да бъде не само като обект, инвестиран с надеждите на американската дипломация, но и подарък, подходящ и достоен за един крал. За хората, които следят нумизматичният пазар не е тайна, че още през май месец 2016г. се заговори за евентуална продажба на тази уникална монета .

Изказаха се и прогнози, че именно доларът от 1804 г. ще бъде най-скъпо продадената монета в света и прогнозите оценки бяха, между 10-15 милиона долара.


Стефан Пройнов: Искам да припомня на нашие читатели, че има само три такива монети. Останалите две са в музея „Смитсониън“, което прави доларът от 1804-а най-рядката известна монета в света досега.

Това сподели Стефан Пройнов, арт експерт на антично и древно изкуство, пред информационна агенция Булпресс.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!