Стефан Янев: Ген. Данчо Дяков си тръгна от НСО по лични причини (ВИДЕО)

„В последно време наблюдаваме много честа смяна на законите и в някои случаи има усещане за безпринципност и партизанска уклончивост за решения, които са конюнктурни в момента”. Това обясни секретарят по сигурност и отбрана на президента – ген. Стефан Янев пред бТВ.

Причина за изказването му е наложеното от Румен Радев вето за промените в Закона за военното разузнаване.

За „Тази сутрин” Янев обясни, че търсеният проблем, дали цивилен или военен да ръководи служба „Военна информация”, не е основен. Той обясни, че в последните 10 г. са били направени доста промени в службата, а конкретният въпрос не е бил решен и продължава да се дискутира.

„В момента не можем да говорим за някаква конкретика, нито пък да споменаваме имена, защото не е здравословно”, допълни той. Освен това експертът заяви, че алтернативата военен-цивилен трябва да съществува и в звена като „Военна полиция”, ВМА или Военната академия.

„Човекът, който оглавява службата трябва да е преминал през йерархията и да има определени качества и възможности. Това може да се случи за цивилен, и за военен, като условията за преминаване са записани в закона”, допълни Янев.

Според него се накърнява начина, по който служителите в службите изграждат кариерите си, заради несигурността в законодателната процедура. По думите му това поражда несигурност и в самата служба.

Ген. Янев обясни, че президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са призовани в рамките на техните задължения да работят за българския народ.

„Ако има някакъв спор, то, той е принципен и двамата трябва да работят за осигуряване на по-добър живот за гражданите”.

За освобождаването на шефа на НСО ген.-майор Данчо Дяков той обясни, че ген. Дяков напуска по лични причини.

„Познавам го, мога да кажа. Чух, че си е намерил друга работа, може да е почнал – да е жив и здрав“, заяви Янев.

Той отказа да коментира изтеклите в медийното пространство обсъждания за причината ген. Дяков да подаде оставка.

Помолен да даде оценка на военния министър Красимир Каракачанов, той обясни, че военният министър се справя добре или зле в зависимост от резултатите, които постига. Сделката за самолетите в някаква степен зависи и от неговите усилия. Там има други водещи сили. Дай Боже тази сделка да се реализира без негативите, които бяха споменати от президента, допълни ген. Стефан Янев.

Стефан Янев: Ген. Данчо Дяков си тръгна от НСО по лични причини


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!