Столична община стартира още два дигитални проекта

Заместник-кметът по дигитализация и иновации Генчо Керезов е подписал днес договорите по следващите два проекта от Програмата „Пясъчник за иновативни решения“ на Столична община, съобщават от общината.

Обхватът на единия проект е осигуряване на прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени помещения. Системата предоставя информация на обитателите на помещенията, алармира при вдигане нивата на въглероден диоксид и ФПЧ, както и изпраща данни в реално време, които да се ползват с аналитични цели.

Вторият проект цели подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради. Ще бъдат инсталирани соларни панели, а система, осигуряваща „умни“ комунални услуги, ще замерва разходването на електричество както от тях, така и от електропреносната мрежа.

Сградната администрация ще има достъп до данните в реално време и ще може да предприема мерки за оптимизиране цялостните разходи за електроенергия.

Така в рамките на едногодишен цикъл ще се генерират достатъчно данни, на база на които да се изработват политики както за инсталация на възобновяеми източници на енергия, така и за потребителско поведение на сградните администрации, намаляващи разходите.

Пилотните проекти са част от усилията на Столична община към установяване на политики на база големи и отворени данни, анализ на ключови показатели за ефикасно планиране на ресурси и по-добри управленски практики.

Програмата „Пясъчник за иновативни решения“ на Столична община е залегнала в Плана за действие по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София (СДТС). Реализира се в партньорство със стартъп екосистемата в София и нейното представителство в лицето на Българската стартъп асоциация (BESCO).

Целта й е да се тестват иновативни технологични решения и генерират емпирични данни, които да послужат за бъдещи решения и политики, подобряващи качеството на живот в София. Проектите са пилотни и след анализ на резултатите от тях ще се търси финансиране за развитие на тези с най-голям социален ефект. Дори само на ниво пилотен проект, програмата дава възможност на стартиращите компании в София да валидират технологията си в европейска столица и така да привличат други големи градове за клиенти, както и финансиране от инвеститори, информират от общината.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!