Страните от Г-20: Ще направим всичко възможно да възпрем пандемията

Страните от Г-20 поемат ангажимента да направят всичко възможно, за да възпрат пандемията от Ковид-19, да спасят работни места и приходите на хората, това се казва в проекта на изявление, което лидерите на страните членки на структурата ще публикуват в неделя след двудневна среща на върха във виртуален формат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В проекта на текста, който може да се промени, Г-20 отбелязва, че коронавирусната криза е ударила най-тежко най-уязвимите в обществото и че някои страни може да се нуждаят от облекчаване на дълга отвъд периода на временно замразяване на плащанията по дълговете, който приключва през юни 2021 г.

Същевременно ЕС призова страните от Г-20 да направя повече за по-бедните страни по време на коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

На срещата на върха ЕС ще лобира пред Г-20 за повече пари за инициативата Ковакс – международен механизъм, създаден от Световната здравна организация съвместно с Глобалния алианс по ваксините и имунизациите и Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии. Той цели да се гарантира справедливо разпределение между всички страни в света на ваксините срещу коронавируса. В рамките на този механизъм до края на 2021 г. трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени 2 милиарда дози.

В допълнение ЕС ще лобира пред Г-20 за повече дългови облекчения и по-амбициозни действия в борбата с климатичните промени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ще призове Г-20 към справедливо разпределение на ваксините за Ковид-19, предаде ТАСС.

Същевременно СЗО съобщи за над 56,62 милиона потвърдени случая на зараза с коронавируса по света, като за последното денонощие увеличението е с над 620 000, предаде ТАСС.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София