Стрелба в Тексас! Най-малко 21 загинали!

Най-малко 21 души бяха ранени и петима загинаха при нападение с огнестрелно оръжие в Западен Тексас, предадоха АП и ТАСС, цитирайки информация на местната полиция.

Полицията на тексаския град Мидланд съобщи, че един нападател е бил застрелян близо до киносалон в намиращия се наблизо град Одеса. Сред пострадалите има и трима полицаи, съобщи на пресконференция началникът на полицията в Одеса Майкъл Герке. Той добави, че нападателят, отвлякъл камион на пощенската служба на САЩ и започнал да стреля по случайни минувачи, е бил един. По-рано беше съобщено, че е възможно нападателят да не е сам, но началникът на полицията съобщи, че властите вече смятат, че извършителят е бил само един.

Според полицията заплахата вече е ликвидирана, но силите на реда остават в състояние на повишена готовност, добави Герке. След неутрализирането на нападателя не е имало други жертви. Началникът на полицията съобщи, че убитият нападател е бял мъж на възраст между 30 и 40 години. Той отказа да съобщи името на убития, но заяви, че има предварителна информация за него. Тексаският град Одеса се намира на около 32 км от Мидланд.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е бил информиран за нападението в Тексас от главния прокурор Уилям Бар, предаде Франс прес. ФБР и други служби за опазване на реда се занимават с въпроса, съобщи президентът в Туитър. Губернаторът на щата Тексас Грег Абът определи нападението като безсмислено и страхливо и предложи „неограничена подкрепа на жертвите, членовете на семействата им и населението на градовете Мидланд и Одеса“, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Абът обеща да използва всички щатски ресурси за разкриване на причините за убийството и да посети Одеса днес.

Трагедията е започнала, след като полицаите спрели автомобил за проверка, съобщи Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Шофьорът на спрения автомобил открил огън, след това откраднал камион и опитал да се скрие. Първоначално се предполагаше, че престъпленията са извършени от двама души с две различни превозно средства, но после се изясни, че нападателят е само един, отбелязва сайтът Breaking 911. 14 души остават в болницата в град Одеса, предаде Ройтерс. Говорителят на болницата обаче отказа да съобщи подробности за състоянието им.

Агенция БГНЕС проследява как се е случило всичко

Какво се случи?
Около 16:00 ч. в събота патрул на Тексаския отдел за обществена сигурност спира за рутинна проверка златист автомобил Хонда на главния път, свързващ градовете Мидланд и Одеса. Шофьорът започва да стреля по офицерите и по другите шофьори, минаващи по магистралата, каза шефът на полицията в Одеса Майк Герке на пресконференция.

Мъжът успява да избяга от местопрестъплението със своята Хонда и се отправя към Одеса, продължавайки да стреля. Там той отвлича микробус на пощенската служба на САЩ и продължава със стрелбата, докато стига киносалон „Канерги“. Там е застрелян от служителите на реда при завързалата се престрелка.

Стрелецът
Първоначалната информация беше, че стрелците са двама в две отделни превозни средства – Хондата и камионът на пощенската служба. По-късно стана ясно, че нападателят е само един.

Герке описа заподозрения като бял мъж на средна възраст, в средата на 30-те. Полицията не е съобщила официално името и мотива му. Властите също отказаха да коментират какво оръжие е използвал. Според публикация на Тексаския отдел за обществена сигурност във Фейсбук, стрелецът е бил въоръжен с пушка.

Последствията
Най-малко петима души са убити и 21 ранени, включително трима полицаи. Според CBS 7, 14 души са настанени в болницата в Одеса. Най-малко една от жертвите е починала в здравното заведение. Двама души са били прегледани и освободени, седем остават в критично състояние, двама в тежко. Поне една от жертвите на стрелбата е дете на възраст под 2 години.

Един пострадал военен е в тежко, но стабилно състояние, докато служителите на полицията в Одеса и полицейското управление в Мидланд са в стабилно състояние.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е бил информиран за ситуацията от генералния прокурор Уилям Бар, добавяйки, че “ФБР и правоприлагащите органи са изцяло ангажирани.”

Реакциите
Кандидатите за президент на Демократите реагираха на стрелбата, подновявайки призивите за действие срещу насилието с оръжие.

“Ние знаем, че това е скапано. Ние знаем, че това трябва да спре в нашата страна”, каза бившият сенатор от Тексас Бето О’Рурк, а по-късно публикува и в Туитър подобен призив.

“Разбит съм, отвратен и ядосан. Седмици след ужаса в Ел Пасо, друга общност в Тексас беше тероризирана от насилие с оръжие. Достатъчно. Трябва да прекратим тази епидемия. Моите мисли са с пострадалите и благодаря на нашите правоохранителни органи, които реагираха с голям риск “, написа в Туитър бившият вицепрезидент Джо Байдън.

“Сърдечно разбирам жертвите на тази последна масова стрелба в Одеса и Мидланд. Не бива да се налага да живеем с този почти всекидневен страх и ужас. Вече сме загубили твърде много, за да използваме насилие с оръжие – Конгресът трябва да действа сега“, написа в социалните мрежи сенатор Елизабет Уорън. 


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!