Съдът в Сливен разреши на неваксинираното дете на отец Евгений да ходи на градина

Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина. Съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев, известен с позицията си срещу ваксините. Той има 9 деца, като последните две не са ваксинирани, съобщи Нова телевизия.

„След ваксина от морбили детето ми изпадна в интересно състояние – вдигна висока температура, изпадна в някакъв шок, все едно виждаше нещо ужасно, опитахме се да я успокоим, но тя не реагираше на нашите действия. Тогава имаше информация в медиите за ваксините и започнахме да се притесняваме. Всички деца до този момент бяха ваксинирани съвсем стриктно. След като детето изпадна в това състояние, взех решение да прекратя ваксинациите. Искам да благодаря Богу, че в Сливен имаме такива съдии, които винаги са сияли със своя професионализъм и соломонови решения в лицето на г-жа Иглика Жеков“, каза свещеникът, който разказа история как детето на негов братовчед се разболяло от левкемия след ваксина и починало.

Сливенски свещеник антиваксър заведе дело за дискриминация

Той обясни и как се е стигнало до съдебното решение:

„То ходи само един ден на градина и се оказа, че в групата има друго дете, чиято майка работи в РЗИ. Тя е подала сигнал и моето дете беше спряно от детското заведение“.

„Тук става дума за Административен съд, има и Наказателен, а според НК 182, родител, който остави дете, без надзор и с това създаде опасност за неговото физическо развитие, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. Това е сламка към сливенската прокуратура, Държваната агенция за закрила на детето. Всеки може да сезира прокуратурата, че този човек застрашава собственото си дете, както и другите в детската градина, защото дори и ваксинирани деца могат да се разболеят, тъй като ваксина има 95% ефективност. Няма закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Съдът в Сливен е подходил от формална гледна точка и най-вероятно е прав юридически. От медицинска гледна точка обаче, това решение не е правилно“, коментира доц. Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница – София.

Отец Евгений обаче отвърна: „Така си мисли той, моето мнение е друго, за моите деца отговарям аз, ваксините са опасни“.

„Шансът да се получи някакво усложнение и заболяване след ваксина е милиманен, той е милионни части от процента, докато вероятността човек да загине от болест е хиляди пъти по-висока. Последните няколко години в Румъния починаха над 60 деца от морбили, защото не бяха ваксинирани, а у нас през 2010-2011 година имаше 24 000 случая и 24 деца починаха“, каза от своя страна лекарят.

Синът на антиваксъри отпразнува пълнолетие като си направи ваксини

Неговите притесненията са, че подобен прецедент може да се превърне в практика, предвид антиваксиналните настроения сред част от родителите.

„Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица“, се казва в решението на Сливенския съд, според който детето е било дискриминирано, тъй като спрямо децата, които не могат да се ваксинират поради медицински показания, няма такива ограничения.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС. От Здравното министерство ще обжалват.

Тази година СЗО постави антиваксиналните движения сред 10-те най-големи опасности за здравето на хората.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София