Съдът на ЕС: Да се обезщетяват пътниците на полет, отменен заради стачка на пилоти

Пътниците на полет, отменен или закъснял заради стачка на пилотите за увеличение на заплатите, трябва да бъдат обезщетени от съответната авиокомпания. Това се посочва в днешно постановление на Съда на ЕС, цитирано от Франс прес.

Подобна протестна акция, макар и организирана в съответствие с условията, установени от националното законодателство, не се причислява към извънредните обстоятелства, които биха позволили на превозвача да избегне изплащане на компенсации.

Шведски съд препрати въпроса към Съда на ЕС след отказ на скандинавската авиокомпания САС (SAS) да обезщети пътник, чийто полет е бил отменен през 2019 година по време на седемдневната стачка на пилотите, които се бореха за по-високи заплати.

САС определи стачката като извънредно обстоятелство, тъй като не е присъща на нормалното извършване на дейността и излиза извън ефективния й контрол.

Националната юрисдикция трябва да реши казуса в съответствие с решението на европейския съд.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!