Съдът освободи туркиня, застреляла съпруга си след години на насилие (видео)

Съдът освободи туркиня, която е застреляла съпруга си след години на насилие. Според магистратите жената е действала при самозащита, предаде Франс прес.

Съдебното решение от късно в понеделник в средиземноморския пристанищен град Анталия донесе рядка победа за организациите за защита на правата на жените в Турция. Това се случва месец след като президентът Реджеп Тайип Ердоган провокира международната възмутеност, като оттегли Турция от Истанбулската конвенция, насочена към борба с насилието, основано на пола и убийствата на жени.

Мелек Ипек е посрещната от двете си ридаещи дъщери, докато излизала от съдебната зала, след като съдия постановил, че тя има право да се предпазва от непрекъснато изтезание. 31-годишната туркиня е арестувана през януари с натъртвания и рани по лицето.

Тя дава показания в съда, че съпругът ѝ редовно ѝ е слагал белезници и я биел с часове, като е заплашвал да убие нея и децата им.

Съдът взе подобни показания от двете дъщери, преди да постанови, че Ипек действа „в самозащита“, за да защити „физическата и сексуалната си цялост“.

„Изключително е“, каза Ипек мигове след освобождаването си.

„Но никога не съм искала да стават такива неща“. Турските съдилища рядко се произнасят в полза на жени, които действат в самозащита срещу партньорите си насилници. Световната здравна организация установи, че 38% от жените в Турция съобщават, че са били подложени на домашно насилие от своя съпруг или партньор.

Групата за защита на правата We Stop Stop Femicide Platform казва, че над 300 жени са били убити от техните семейства или партньори в Турция миналата година.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!