Съдът реши: Няма да има видеонаблюдение на изборите

Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април. Това следва от постановеното определение от тричленен състав на Върховния административен съд, с което беше оставено без уважение искането да спре действието на указанията на Централната избирателна комисия, с които беше забранено видеозаснемане и излъчване в реално време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

Казусът стигна до върховната инстанция, след като първоинстанционния административен съд обяви видеонаблюдението за законно, а ЦИК и Комисията за защита на личните данни обжалваха определението.

Днес ход на делото по същество не беше даден по процедурни причини и то беше отложено за 14 април. Така дойде алтернативното искане за предварително допускане на изпълнението на решението на Административен съд София – град, което беше подкрепено и от двамата представители на държавното обвинение.

Категорично против бяха ЦИК и Комисията за защита на личните данни.

Според Венцислав Караджов, който оглавява Комисията за защита на личните данни, първоинстанционният съдебен акт поставя българските граждани без право на защита на личните данни. Освен това процедура за видеонаблюдение няма в Изборния кодекс:

„Изборното право е публично право. Важи принципът: това, което е разписано, е единствено възможното да се направи. Това не са гражданско-правни отношения, при които важи принципът: „Това, което не е забранено, може да се прави“. В случая българският съд е направил точно това – изтълкувал е гражданско-правните принципи и ги е приложил в публичното право. Не значи, че в закона за устройство на територията, когато нещо изрично не е забранено, то лицето може да го направи и да си построи къща там, където не е разрешено“.

Тримата административни съдии отказват предварително изпълнение на решението, с което се допуска видеонаблюдение на изборите и с мотив, че дори и да бяха спрели изпълнението на указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, пак нямаше как да има видеонаблюдение на изборите, защото днешният им акт подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, т.е. не може да влезе в законна сила до провеждането на тази изборна процедура


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!