Таско Ерменков: Искането на БСП е в защита на хората – либерализацията на пазара за ток сега ще е удар върху тях

Таско Ерменков: Искането на БСП е в защита на хората – либерализацията на пазара за ток сега ще е удар върху тях

„Фондът за енергийна сигурност е изпразнен и този 1 милиард отиде, за да се смачка дефицита в бюджета, така че да влезем в нормативите за еврозоната, тъй като 3-те % дефицит са недостижими по друг начин.

При това положение, оптимистичният вариант, ако може да се говори за оптимизъм при повишаване на цената на електроенергията, е 20%. Песимистично-реалистичният е 25%.

И това не го казвам само аз, в едно от изслушванията в парламента председателят на КЕВР каза, че ще има повишаване на цената, ако този милиард не бъде във Фонда”.

Това заяви пред „Денят ON AIR” Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Той обаче постави проблемният въпрос: „Дори и милиардът да се върне – все още не е изяснен механизмът, по който тези пари ще бъдат раздавани. Няма я формулата”, посочи социалистът. И подчерта: „Именно заради това ние, от БСП, внесохме едно много разумно решение – да се отложи либерализацията на пазара за битовите потребители”.

Таско Ерменков припомни за либерализацията на пазара за бизнеса: „Тогава нямаше никаква подготвителна кампания, нямаше разяснителни действия от страна на правителството, какво се очаква, как трябва да постъпи бизнесът, кои са критериите. Въведоха го и настъпи хаос, бизнесът изплака, малки и средни предприятия почти фалираха. И ставаше дума за десетки хиляди потребители. Представете си същия хаос за милиони потребители, които в един момент могат да се окажат на улицата, които не знаят как ще си платят електроенергията, колко да платят, какви ще бъдат компенсациите, как да си изберат търговеца на енергия.”

По думите му през тези 9 месеца се наблюдава законотворчество от страна на управляващите, което няма никакво отношение към обикновения човек.

Таско Ерменков обаче изрази увереност, че след всички тези „въртележки“ и псевдоротации, ще има избори. „И българският народ ще прецени кой защитава неговия интерес. И може би в следващия парламент и БСП ще имаме повече сила, и ще има хора, които ще ни подкрепят в тези решения в полза на хората”, коментира социалистът.

За АЕЦ „Козлодуй” Ерменков заяви: „Уестингхаус“ е канадска фирма в момента. Ние подписваме споразумение със САЩ. Ще строят корейци. Е, какво да очакваме от това? Още повече – ще строим един реактор, за който няма площадка. Имаме лицензирана площадка само за един реактор.”

По думите му има поредица от процедури, които няма как да се случат до 2035-та година. Според Таско Ерменков двата реактора няма да струват 14 милиарда, в процеса на строителството договорът ще се оскъпява непрекъснато и ще достигне до 60 милиарда лева.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!