Тошко Йорданов допусна „Има такъв народ“ да не състави правителство

Изказване на председателя на Парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в пленарна зала днес разпали отново страстите около необявените официално намерения на втората политическа сила дали е готова да състави правителство. Той се изказа във вече традиционния за втората политическа сила енигматичен стил, но направи вметка, която изключва партията му да реализира втория мандат.

„Дали ние ще съставим кабинет или не, първо ще видим какво ще направи ГЕРБ. След това ще дойде процедурата при нас и след това ще видите какво ще направим ние. Ако случайно се стигне до трети мандат, т.е. то ще се стигне, но този, който го вземе, трябва да помисли добре какво ще направи“ – това каза председателят на Парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. От думите му става ясно, че той не изключва и дори предполага възможността да се стигне до връчването на трети мандат.

„Хубаво е българските граждани да знаят какво се случва в този парламент. Преди заседание има Председателски съвет, където се определя дневният ред. След това влизаме в зала, установяваме, че парламентарни партии започват да четат декларации“, каза още Тошко Йорданов. 

Той определи декларацията на ГЕРБ като върха на глупостта. „Вътре беше пълно с неистини. Ако нещо ви учудва защо залата гласува така предните два дена, това е, защото няма политическа партия, която да се докосна дори до вас. Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл“, категоричен бе Йорданов. 

В декларацията на ГЕРБ, прочетена по-рано от Тома Биков, бе загатнато дали хората на Трифонов не водят преговори с ДПС. Ето какво гласи тя: 

„В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се, мутри вън“. То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Затова ние няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им. 

„Новосформираното мнозинство избра свои председатели на трите най-важните комисии в парламента. С гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС, БСП и „Изправи се,мутри вън“, за председател на Комисията по правни въпроси беше избран господин Радостин Василев от „Има такъв народ“. С гласовете на същите партии за председател на здравната комисия беше избран Александър Семидчиев от „Демократична България“. Най-ясно това ново мнозинство обаче пролича при гласуването за председател на Комисията по бюджет и финанси, когато БСП реши да не подкрепи кандидата на „Демократична България“ Георги Ганев. Оказа се, че при първото гласуване партиите на протеста „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“, не успяха да преодолеят кворума. Това се случи на второто гласуване, след като господин Йордан Цонев от ДПС направи процедура за поименна проверка, която установи нов кворум. Така Георги Ганев беше избран за председател на една от най-важните комисии в парламента с 45 гласа от „Има такъв народ“, 27 гласа от „Демократична България“, 14 гласа от „Изправи се мутри вън“ и 24 гласа от ДПС. Въздържали се бяхме 66 депутати от ГЕРБ – СДС и 38 депутати от БСП. Изводът от този резултат е само един – без подкрепата на ДПС, господин Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на бюджетната комисия.

Далеч сме от илюзията, че тези политически действия са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на „Има такъв народ“, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“. Не вярваме и в обясненията, че кандидатурите на партиите на протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни. Припомняме, че Парламентарната група на ГЕРБ – СДС предложи за председател на здравната комисия безспорната кандидатура на проф. Григор Горчев, която беше отхвърлена от същото това мнозинство. Затова ние вярваме на политическите факти, а не на Вашите обяснения.

А политическите факти дотук са симптоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например, кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа от ДПС? Каква е общата идейната база на „Има такъв народ“ и „Демократична България“, че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента? Къде бяха проведени тези преговори? Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие? 

Изслушването на Борисов в НС отпадна, ГЕРБ събра подписи за комисия „Росенец“

Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси, като например: Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на „Има такъв народ“ и с подкрепата на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се мутри вън“? Кои са преговарящите? Каква е логиката на поведението на „Демократична България“ да отхвърли изобщо идеята за публични разговори с ГЕРБ, които предлагаме ясна структура, състав и програма на правителство и да обяви пълна готовност за разговори и частична готовност за подкрепа на хипотетично правителство на „Има такъв народ“, чиито структура, състав и програма все още не са оповестени публично? Да не би да сте узрели за идеята на господин Мустафа Карадайъ, който от няколко години предлага да се състави програмно правителство, което в своята надпартийност да се превърне във временен параван за политическа безотговорност? 

Биков заподозря и „подмяна на народния вот и оттегляне от предизборните заявки за прозрачност и борба със задкулисието“. И завърши с думите: „Не робувайте на фалшивите илюзии, че популистките законодателни инициативи, ще могат да скрият тайните договорки, безотговорността и последствията от тях“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!