Трагедията с мъртвите мигранти у нас влезе във фокуса на международните издания, попиляха ни за Шенген

Трагедията с мъртвите мигранти у нас влезе във фокуса на международните издания, попиляха ни за Шенген
Чуждестранните издания правят паралел между инцидента и неприемането на България в Шенген

18 мигранти бяха открити мъртви в изоставен камион край софийското село Локорско. 34 са пострадалите след задушаване, дехидратация и липсата на храна. Шофьорите на превозното средство са избягали.

Трагедията у нас влезе във фокуса и на международните агенции, като съобщавайки за случилото се у нас, те правят паралел с неприемането на България в Шенген и охраняването на границата ни с Турция, обобщава bTV.

Ройтерс

Международната агенция Ройтерс се позовава на информация на българското вътрешно министерство и посочва, че най-малко 18 души са намерени мъртви в България в изоставен камион край столицата, а оцелелите са откарани в болница за оказване на медицинска помощ.

“През декември България беше блокирана от Австрия и Холандия за влизането си в Шенген поради опасения за сигурността и върховенството на закона, но страната ще се опита да кандидатства отново тази година”, посочва Ройтерс.

RTÉ

Националният телевизионен оператор на Ирландия RTÉ коментира, че инцидентът се случва в момент, когато балканската нация се бори с все повечето случаи на незаконно преминаване на границата.

„Смята се, че това е най-смъртоносният инцидент с мигранти в България. България, членка на ЕС, която служи като врата към блока, се опитва да затегне мерките за сигурност, за да спре все по-големия брой хора, които искат да преминат границата. В опит да спре потока, България засили контрола по дължината на 234-километровата ограда от бодлива тел, покриваща почти цялата граница с Турция“, коментира RTÉ.

“Австрия и Холандия блокираха кандидатурата на София за влизане в Шенгенската зона. България е изправена пред нарастващи обвинения, че малтретира хора, опитващи се да преминат от Турция, като търсещите убежище заявяват, че са били връщани обратно, затваряни, съблечени и бити“, посочва още операторът.

Няколко австрийски издания също коментират случилото се у нас.

Plus 24

„Недалеч от българската столица София в петък бяха открити мъртви 18 млади афганистанци в камион. Камионът е с български номера от Търговище, Североизточна България. По първоначални данни мъжете са се задушили“, посочва Plus 24.

“Мигрантите, които в момента се лекуват, съобщават пред полицията, че и двамата шофьори на камиона са избягали, след като са открили телата“, коментира още изданието.

Германският Focus

„Нелегалната контрабанда на хора често води до инциденти. Все още не е ясно дали мигрантите са влезли в ЕС по т. нар. Балкански маршрут. Алтернативен маршрут би била турско-българската граница, но и тя в по-голямата си част не може да се премине. Сега границата е обезопасена с бодлива тел. Контрабандистите на хора все още предлагат услугите си“, пише германското издание Focus.

„Отново има инциденти с незаконния трафик на хора. В началото на 2021 г. 39 мъртви мигранти бяха открити в камион във Великобритания. Температурата в запечатания контейнер по това време достигаше четиридесет градуса“, припомня още то.

Индийският телевизионен канал WION

Индийският телевизионен канал WION, който е на английски език със седалище в Ню Делхи, също съобщава за инцидента у нас.

„Това се случва, докато Европейският съюз се бори с незаконното преминаване на външните му граници. Този инцидент вероятно е един от най-смъртоносните с мигранти. Според съобщения в местните медии мигрантите е трябвало да бъдат транспортирани от българо-турската граница до Драгоман, който е близо до границата със съседна Сърбия“, коментира WION.

France24

Сайтът на France24 – френската държавна международна новинарска телевизионна мрежа, базирана в Париж също отразява случилото се с коментар.

“Граничната полиция на България е осуетила 164 000 опита за „незаконно преминаване през 2022 г. в сравнение с 55 000 през 2021 г.“ показват данните на вътрешното министерство. Австрия и Холандия блокираха кандидатурата на София за присъединяване към Шенген“, пише France24.

Агенцията припомня и за случая с полицаите, които загинаха, след гонка с патрулка, превозваща мигранти.

„София поиска от ЕС два милиарда евро за укрепване на граничната ограда и подобряване на наблюдението, но Брюксел до момента отказва да ги предостави. Зловещото откритие от петък предизвиква сравнения с предишни случаи.

През август 2015 г., в пика на миграционната криза в Европа, телата на 71 мигранти, включително момиченце, бяха открити струпани в задната част на хладилен камион с домашни птици, изоставен в Австрия. През последните години са регистрирани още няколко подобни инцидента, но с по-малко жертви – във Великобритания, Хърватия, Ирландия, Италия и Холандия“, коментира France24.

Al Jazeera

Арабският канал Al Jazeera описва инцидента у нас, като посочва, че „България е разположена на маршрут, използван от бежанци и мигранти от Близкия изток и Афганистан за влизане в Европейския съюз. Повечето не остават в страната, а се опитват да стигнат до по-богатите страни в Западна Европа, често чрез мрежи от контрабандисти“.

ВВС, Guardian, ABCnews и други издания също съобщават за трагедията у нас.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!