Трудът на българина най-евтин в ЕС – 6,5 евро на час

Разходите на бизнеса за труд в България са най-ниски спрямо останалите страни от ЕС, съобщи Труд“. През 2020 г. разходите на фирмите в страната ни за един час труд са 6,5 евро, а в Германия са над пет пъти повече – 36,6 евро, обявиха от европейската статистическа служба „Евростат“.

Още по темата

Средните разходи за едни час труд (без работещите в земеделието и администрацията) са 28,5 евро за страните от ЕС и 32,3 евро за държавите от еврозоната. Въпреки кризата през 2020 г., трудът е поскъпнал – през 2019 г. един част работа в ЕС е струвал средно 27,7 евро, а в ерозоната – 31,4 евро.

Най-близо до нас по заплати са Румъния, където фирмите дават по 8,1 евро на час, и Унгария с 9,9 евро. Най-високи са разходите за наемане на хора в Дания (45,8 евро), Люксембург (42,1 евро) и Белгия (41,1 евро).

От „Евростат“ специално уточняват, че в разходите за труд влизат заплатите, както и допълнителните разходи, като например социалните вноски, които плащат работодателите. Допълнителните разходи за труд (тези извън заплатата), имат дял от 24,5% в страните от ЕС и 25% в еврозоната.

Въпреки че, заплатите в България са най-ниските в ЕС, редица страни ни изпреварват по ръст на възнагражденията. У нас разходите за труд през 2020 г. са нараснали с 7,8%. Пред нас са Португалия с 8,6% увеличение и Унгария със 7,9%. Много близо до нас по ръст на разходите за труд са Чехия (+7,4%) и Румъния (+7,2%).


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!