Турското правителство пое контрола над емблематичния с протестите парк Гези в Истанбул

Паркът Гези в Истанбул, някогашната начална точка на антиправителствени протести, вече е собственост на турското правителство, съобщи ДПА, като се позовава на официално съобщение.

Дирекцията на фондациите, част от турското министерство на туризма, обяви в Туитър късно в петък, че паркът е бил предаден в неин контрол и вече не е в юрисдикцията на градските власти.

Местната власт в Истанбул, която е под контрола на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), обяви, че ще оспорва решението за прехвърлянето на управлението на парка, едно от последните зелени пространства в центъра на Истанбул.

Решението идва след наскоро обявените планове на града да преобразува района в по-голям зелен парк.

В писмено изявление градските власти заявяват, че „незаконното решение“ не е било обсъдено с тях. В позицията се отправя обвинение към правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган в реваншизъм и опит да блокира услугите в града.

На местните избори през 2019 г. НРП прекъсна почти 20-годишното управление на консервативната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и предшествениците й в Истанбул и в други големи градове като столицата Анкара.

През 2013 г. плановете на Ердоган, по онова време премиер на Турция, за застрояване на парка Гези, предизвикаха най-големите общонационални протести срещу властта му. Те бяха посрещнати с полицейско насилие, при което загинаха няколко души. Ердоган определи демонстрациите като международен заговор за сваляне на правителството му.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!