Украинските военни: Нямаме намерение да нападаме сепаратистите

Украинските военни отхвърлиха обвиненията на Русия, че готвят атака срещу сепаратистките райони в Източна Украйна, предаде ДПА.

„Освобождаването на временно окупираните територии със сила неминуемо ще доведе до смъртта на голям брой мирни граждани и жертви сред военните, което за Украйна е недопустимо“, заяви днес главнокомандващият украинските въоръжени сили Руслан Хомчак.

По-рано Русия предупреди Украйна да не завзема отцепилите се части от Донецка и Луганска област със сила и заплаши с военна намеса.

От дни Киев и Москва се обвиняват взаимно за новото напрежение в продължаващия вече седем години конфликт, като и двете страни разположиха войски недалече от конфликтните райони.

Украйна отново подчерта, че продължава да предпочита уреждането на конфликта да стане по дипломатически път, но отбеляза, че военните са готови да дадат „адекватен отговор“ в случай на ескалация.

В интервю в края на март Хомчак каза, че за украинския президент Володимир Зеленски не е проблем да нареди настъпление.

Съобщенията за нарастващо напрежение в района на конфликта и придвижването на руски войски към украинската граница напоследък предизвикаха безпокойство сред международната общност.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външните министри на Франция и Германия са потвърдили вчера в отделни телефонни разговори подкрепата си за Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Блинкън и френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан обсъдиха необходимостта Русия да спре опасната си и безотговорна реторика, струпването на войски в окупирания полуостров Крим и по протежение на границата с Украйна, както и едностранните руски провокации по линията на съприкосновение в Източна Украйна, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В отделен телефонен разговор Блинкън и германският външен министър Хайко Маас наблегнаха на важността на подкрепата за Украйна срещу едностранните руски провокации, каза още Прайс.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!