УНСС уволни дисциплинарно преподавателя, който протестира срещу посещение на Борисов

Преподавателят в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. д-р Мартин Осиковски, който на 2 април обяви, че подава оставка от ръководни постове в знак на протест срещу предизборното посещение на премиера Бойко Борисов там, е бил уволнен дисциплинарно. Това съобщиха в петиция срещу уволнението, подписано от ректора проф. Димитър Димитров, студенти от висшето учебно заведение.

Два дни преди парламентарните избори, когато Борисов беше посрещнат от ректора тържествено, а посещението беше предавано на живо във Фейсбук, преподавателят в катедра „Медии и обществени комуникации“ написа в профила си:

„Беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ. СРАМ!

Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

Подавам оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на Университета, оттеглям се като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“, оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

Намерението на Осиковски беше да след този символичен протест да остане обикновен преподавател. Това обаче не се е случило.

„21 април 2021 г. доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него“, обявяват в петицията си студентите.

„Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател“, заявяват още младите хора.

И настояват за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Осиковски.

„Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България“, се казва още в петицията, под която са се подписали близо 4000 души.

                                                                   Реакциите

Няколко дни след публикацията, ръководството на УНСС е изискало от Осиковски писмени обяснения.

„Още тогава усетих накъде отиват нещата“, коментира той пред „Свободна Европа“.

„Моята публикация е взета и е изтълкувана в един превратен смисъл. В мотивите например се посочва, че аз твърдя, че на територията на кампуса е проведена политическа предизборна агитация в тесния юридически смисъл на това понятие. Според изборните правила това представлява нещо много конкретно – символи и открито призоваване за гласуване за конкретна партия. Такова нещо в своя пост не съм твърдял. Дори не съм употребил тези думи. Аз съм коментирал духа на това, което се случи, не неговата буква“, добави той.

Осиковски също е категоричен, че не е уронил престижа на университета и не е възнамерявал да направи това.

„Дори напротив. Смятам, че моето действие допринася за престижа на една образователна институция. То изкарва на повърхността разногласия, притеснения, тревожност. А това винаги е показател за наличие на добър вътрешен имунитет на университета като общност. То показва, че общността е готова да забележи опасност и да се съпротивлява срещу тази опасност“, каза той.

От УНСС изразяват готовност да предоставят мотивите за уволнението, но след като се консултират с адвокат. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!