Ураганът „Дориан“ отслабна до трета категория

Ураганът „Дориан“ отслабна във вторник до буря от 3-та категория, преминавайки през Бахамите със скорост на вятъра от 205 км/ч, предава AFP, като се позовава на данни от Националния център за ураганите на САЩ.

От службата предупреждават гражданите във Флорида да се приготвят за евентуално преминаване на „Дориан“ през щата.

Равносметката от стихията, която удари Бахамите, е – най-малко 5 жертви, хиляди унищожени домове и безброй местни жители без подслон. Бурята все още е надвиснала над островите и продължава да опустошава същите места, предава CNN.

Синоптиците прогнозират, че „Дориан“ ще се приближи до Флорида по-късно във вторник, а милиони американци получиха задължителни заповеди за евакуация.

Ураганът се приземи на сушата като буря от 5-та категория на остров Гранд Бахама в неделя вечерта. После намаля до 4-та степен.

„Ние сме в разгара на историческа трагедия в някои части от нашите северни Бахамски острови“, заяви премиерът Хуберт Минис по време на пресконференция в Насау.

Минис не предостави повече подробности в понеделник за петимата убити на островите Абако. Една жена по-рано каза пред местни новини, че нейният 8-годишен внук се е удавил в надигналите се води.

Бурята беше на 40 км североизточно от Фрипорт, главния град на Гранд Бахама, с максимално устойчиви ветрове от 225 км/ч в понеделник вечерта (местно време).

Очаква се бавно да се движи на запад към северозапад през нощта, а след това се очаква да се обърне към северозапад късно във вторник.
Бурята преустанови захранването с електричество на Насау и останалата част от Ню Провидънс, най-населеният остров в страната,

Източник: Агенция „Фокус“


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!