Ураганът „Дориан“ удари „катастрофално“ Бахамите (Видео)

Ураганът „Дориан“ продължи да бушува в северната част на Бахамските острови в понеделник, като една от най-силните бури, регистрирана някога в Атлантическия океан, оставяйки разрушени домове, изкорубени покриви, изкоренени дървета и съборени електрически стълбове по пътя си, съобщава CBS Miami, цитирана от Фокус.

Скоростта на силните ветрове намаля леко до 265 км/ч, докато движението на запад се забави в понеделник сутринта местно време до 1,6 км/ч, като метеоролозите предупреждават, че това може да продължи цял ден. Преди това, в неделя, ураганът премина през остров Абако доста по-бързо.

От засегнатите острови имаше малко информация, въпреки че официалните лица очакваха много жители да останат без дом. Повечето хора отидоха в приютите, когато бурята наближи, като туристическите хотели бяха затворени, а жителите укрепиха домовете си.

„Това е опустошително“, заяви Джой Джибрилу, генерален директор на Министерството на туризма и авиацията на Бахамските острови, в неделя следобед. „Нанесени са огромни щети върху имуществото и инфраструктурата. За щастие не се съобщава за загуба на живот“.

В неделя максималната скорост на ветровете на „Дориан“ достигна 300 км/ч с пориви до 355 км/ч, изравнявайки рекорда на най-мощния атлантически ураган, приземявал се някога. Това се равняваше на урагана от Деня на труда от 1935 г., преди бурите да получават имена. Единствената по-мощна регистрирана буря е ураганът „Алън“ с ветрове от 305 км/ч, макар че тя не се приземи на сушата с тази сила.

Синоптиците заявиха, че най-вероятно „Дориан“ ще започне да се отдръпва от Бахамските острови в началото на вторник и да се извива на североизток успоредно на бреговата линия на САЩ. Все пак се очакваше силната буря да се задържи близо до брега и да предизвика опасност за крайбрежието с опасни ветрове и силен прибой, докато властите предупредиха, че все още може бурята може да стигне до сушата.

Според съвет от понеделник сутринта (американско време) на Националния център за урагани на САЩ в Маями, източно-централното крайбрежие на Флорида може да види „кратко торнадо“ между понеделник следобед и понеделник вечер.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!