Ученик от СМГ е приет в Харвард с пълна стипендия

Дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Георги Иванов е приет в най-престижните университети в света – Харвардския, с пълна стипедния и ще започне следването си от есента. Добрата новина отбелязва на страницата във Фейсбук и американското посолство у нас.

За голямото предизвикателство младежът се готви повече от година със своя ментор Луис Ломели – американски гражданин, който живее в България от години, бивш доброволец в Корпуса на мира на САЩ между 2011-2013 г, основател и директор на организация за младежко развитие Vox Tua и международен американски лагер Camp Golden Gate.

Георги разбира, че е приет в престижния университет на 7 април. Той е сред малцината одобрени кандидати да продължат в престижното висше училище.

Според всички анализи това е годината с най-труден прием в историята на Харвард. През миналата година са кандидатствали общо 40 248 души, от тях са приети 2 015, което е 5% от всички подали документи. През тази година в Харвард са кандидатствали 57 000 души от цял свят, като одобрените са едва 1 968 души или 3,4%. Този факт прави Георги и неговия ментор още по-доволни от високия успех, който са постигнали.

По думите на Георги този успех е резултат от години упорит труд и усилия, положени не само от него, но и от неговото семейство, приятели, учители и наставници. Когато не се състезава в турнири по физика и не провежда научни изследвания, Георги преподава природни науки на 700 ученици от различни краища на България като доброволец по проект, иницииран от американеца Луис Ломели и подкрепен от посолството на САЩ.

„Един от най-въздействащите уроци, които научих, е значението на менторството“, казва Георги и споделя:.

„Да преподавам на всички тези млади хора ми донесе най-голямата радост. До момента аз имах ментори. С преподаването успях да върна жеста, като аз самият стана ментор на други и вдъхновя родители, учители, директори и ученици да възприемат и подкрепят менторските дейности като ключови за бъдещето на образователна система в България.“

Георги казва, че се надява да продължи да учи физика и в крайна сметка да допринесе за своята общност чрез наука и иновации.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!