Учен алармира за проблемите от временното закриване на Педиатрията

Доц. Стойно Стойнов, който работи в Институт по Молекулярна Биология, БАН, алармира за проблемите от временното закриване на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Той смята, че ако имахме Здравна карта, 3-годишното дете, което почина, нямаше да се приема 2 часа, след като е докарано втори път.

Още по темата

„Трагедията от смъртта на 3-годишното дете разтърси българската общественост. Детето почива от бързо развиваща се хеморагична пневмония за по-малко от денонощие. Поради липса на свободни места и липса на сериозни дихателни усложнения детето първоначално не е прието за лечение в интензивното отделения на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ (Педиатрията). Няколко часа по-късно детето е прието, като приемът му отнема около 2 часа поради натовареност на спешния кабинет. Според специалисти, детето не е имало шанс да оцелее от болестта и аз нямам причини да се съмнявам в тяхното мнение“, казва той.

„Наскоро дете на мои приятели бе спасено от тежка и рядка форма на енцефалит, диагностицирането на която е предизвикателство и за най-добрите болници по света, само поради изключително професионалните диагностика и лечение от страна на екипа на Интензивното отделение на Педиатрията. Винаги, разбира се, остава въпросът какво би станало, ако починалото дете бе прието по-рано. И ако за него не е имало шанс, по-бързият прием и настаняване в интензивно отделение може да е критично за спасяването на деца с други диагнози. Случаи като този показват, че капацитетът за прием на отделенията за интензивно лечение на деца са недостатъчни. Наличието на Електронна здравна карта с въведени данни от предишни изследвания на пациента също би съкратило значително времето, както за първоначален преглед и прием, така и при наложително прехвърляне в друго лечебно заведение. Записването в електронна здравна карта на поставена диагноза и проведени изследвания и лечение ще доведе до ясно и бързо разследване при съмнения за неправилно лечение“, споделя още доц. Стойнев.

Според него вместо трагичният случай да ни подтикне като общество да решим тези проблеми, то доведе до затварянето на едно от малкото места, в които се извършва интензивно лечение на деца и допълнително ще намали възможността за тяхното спешно лечение.

„Своевременното диагностициране и лечение на спешни случаи изисква работата на добре сработени екипи от пулмолози, кардиолози, невролози, имунолози и анестезиолози, специализирани в работа с деца, които не се създават от днес за утре. Ето защо ние трябва да насочим усилията си за разширяване капацитета на детските интензивни отделения, а не за тяхното закриване. Крайно наложително е и въвеждането на Електронна здравна карта, която ще повиши ефективността при прием и лечение на пациентите, ще разтовари лекарите от несвойствени задължения и ще повиши контрола над провежданото лечение. Не на последно място, тя значително ще намали възможността за злоупотреби, което ще освободи ресурс за финансиране на здравната помощ“, завършва доц. Стойно Стойнов.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София