Цветанов: Надявам се президентът да подкрепи позицията на външното ни министерство

Утре започва новата сесия на българския парламент. Надявам се, че както всички парламентарни групи, така и българският президент, който ще направи изказване пред Народното събрание, ще подкрепят позицията на външното ни министерство.

Това написа във „Фейсбук“ страницата си Цветан Цветанов, бивш зам.-председате на ГЕРБ.

По-рано вчера МВнР пусна остра позиция срещу изложба за 9-ти септември, наречена “75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”, организирана от руското посолство в София, в която съветва Русия да не чества окупацията на България от СССР.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, посочват от външното ни министерство.

“От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България”, припомнят още от МВнР.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!