Цветелина Пенкова: На първо място защитавам националния интерес

Цветелина Пенкова: На първо място защитавам националния интерес
„В Европейския парламент на първо място защитавам националния и партийния интерес при отстояването на позиции.

Направих подробен отчет пред всички структури на БСП и пред българските граждани, за да е ясно как съм защитавала националния интерес.

Но за да постигнеш резултат, са необходими съмишленици и то навреме, защото ако изпуснеш момента, вече е късно. Например – при защитата на ядрената енергетика, което е българският национален интерес (необходими са ни нови ядрени мощности), убедих германските социалисти да гласуват в подкрепа на ядрената енергетика. Това e невъзможно дори и в немския парламент.“ Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова пред БНТ.

Тя акцентира, че е представила заедно с българската енергетика и индустрия план с национални приоритети, които трябва да се следват от нашите евродепутати през следващия мандат на Европейския парламент, защото по този начин ще бъдат защитени българските интереси в енергетиката и индустрията и ще има последователност и развитие в сектора.

„Да спрем с политическото лицемерие! Необходим е 20 годишен план за съдбата на въглищните централи, а такъв още няма. За последните 15 години всички правителства отлагаха проблема.“, коментира евродепутатът. Пенкова разказа, че се е срещала със заетите в сектора от Старозагорско и те искат да знаят конкретно какви са стъпките и каква ще е реализацията им, защото това са процеси, които ще продължи още 20 години. „В момента проблемът се отлага и се кърпи на парче, няма ефект и стратегия за бъдещето. Там има инженери и висококвалифицирани кадри – необходима е предвидимост и създаване на нови производства и нови работни места“, препоръча Цветелина Пенкова.

„Гледаме на Европейския съюз като на извор на средства, а ние трябва да сме активни. България на Балканите има стратегическо положение в енергетиката. От нас зависи какви политики ще се следват, ако сме активни и защитаваме национални проекти със стратегическо значение“, отбеляза евродепутатът.

Според нея страната ни не само има даденостите, но и е най-логичният водещ в този преход, който ни предстои: „Давам две направления, в които трябва да се съсредоточим – развитие на ядрена енергетика и свързаност на електропреносната мрежа. България може да е водеща в този процес.

Вече има разработен български проект за свързаност на електропреносната мрежа по оста север-юг, който е представен пред европейските институции, но ние не го защитаваме, защото губим време в безсмислени спорове. Колегите от Гърция също са направили проект, който заобикаля България, но те си отстояват националния интерес и го защитават, защото не се занимават с нелепи опити да се промени някаква решена европейска политика, по която вече 26 държави членки са тръгнали.“

Според Цветелина Пенкова по въпроса с Шенген правителството е допуснало груба грешка като е поело допълнителни критерии: „България е изпълнила всички критерии и неприемането й по всички граници е дискриминация, защото няма 1/3 дискриминация.“ Тя нарече безотговорно поведение страната ни да няма повече от година посланик в Австрия, която имаше основно значение за приемането ни в Шенген. „Няма как да обвиняваш някого, без да си си свършил работата“, възмути се тя.

„Корупция, политическа нестабилност и липса на присъди са основните причини за липсата на усвояване на европейските средства. Когато се справим с тези три проблема, можем да говорим за инвестиране на европейските средства“, каза още евродепутатът. Според Цветелина Пенкова голяма част от решението на проблемите е да се гарантира прозрачност на изборния процес и хората масово да гласуват.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!