Цветелина Пенкова убеди ЕС да приеме ядрената енергия за чиста

Цветелина Пенкова убеди ЕС да приеме ядрената енергия за чиста

Цветелина Пенкова: „Търсенето на енергия от различни източници е основа за повече независимост и по- ниски цени на енергията за потребителите.

Ядрената енергия е ключова за енергийната сигурност на България и е основополагаща. България е една от държавите, които развива ядрената технология и има опит в експлоатирането на ядрени мощности.

Имаме нужда от развитие на тази технология, която неправилно досега се представяше като остаряла и несигурна, а всъщност е една от най-иновативните . България разполага с ресурс и обучени специалисти”, смята Цветелина Пенкова. Като евродепутат тя и работи по въпроса.

Благодарение на нейния труд, след почти 6 месеца преговори в Европейския парламент, успя да провокира разширяване на списъка с технологии, които ще помогнат да се достигнат целите за климатична неутралност- с ядрената енергетика и технологиите за улавяне, пренос и използване на въглероден диоксид, което беше приоритет за циментовата индустрия.
„България реално може да играе ключова роля в определянето на енергийните политики на ЕС”, доказа Цветелина Пенкова.

Без българското участие, ядрената енергетика нямаше да е призната като стратегическа енергийна технология. Без българското участие, нямаше да има допълнително финансиране, което гарантира че новите производства няма да отидат само в големите държави, които могат да си позволят да предоставят държавна помощ.

„България има стратегическо предимство в няколко ключови направления и трябва да поставяме силен акцент върху това. Ядреният сектор в България е с признато едни от най-високите стандарти на безопасност в световен мащаб. Страната ни е на 6-то място в ЕС по производство и обработка на цветни метали. България има най-големият капацитет на мощности в региона и това може да ни направи основен фактор по отношение на енергийна свързаност.

Основните приоритети в една енергийна стратегия са по-чисти производства и най-вече достъпни цени за потребителите. Без стабилна енергийна система не може правилно до функционира икономиката”, твърди евродепутатът от БСП, която кандидатства за втори мандат, за да продължи своята спасителна за родината мисия.

„Последните 3 години на политическа нестабилност ни костваха доста пропуснато време и ползи. Не успяхме да изградим дългосрочен план за развитие на енергийната ни система, който да получи подкрепата на всички политически партии. Липсват ясно разписани проекти, които искаме да реализираме в следващите 20-30 години”, допълва авторката на революционните европромени в полза на България и на българите.

Затова Цветелина Пенкова провокира представителите на най- големите компании в енергетиката и индустрията на България да изготвят заедно документ с приоритети, които да се следват десетилетия напред и които са от национален интерес.

„Ако искаме да имаме стабилна и развиваща се енергетика и ниски цени за потребителите, бъдещите евродепутати трябва да прочетат този документ с ясно набелязани стъпки и действия”, категорична е Цветелина.

Пенкова активно работи за подпомагане на енергийно бедните домакинства (всяко трето-четвърто у нас), за да могат да преодолеят енергийната бедност, в ролята си на преговарящ по Директивата за енергийните характеристики на сградите. Тя изцяло промени нейната цел: сега тя е борбата с енергийната бедност и за целта ще се отделят целенасочени средства за най-уязвимите домакинства.

Първоначално, законодателството предвиждаше задължение за всеки собственик на жилище да определи енергийната ефективност на имота и в определен срок да извърши ремонти за да подобри енергийния му клас.

Имаше предвидени глоби за неспазване на срокове. Всичко това е премахнато, пак благодарение на нея. Има гарантирано финансиране за най-уязвимите домакинства с програми за ремонти, действащи до 2050 г. Така домакинствата могат да намалят сметките си с близо 50%.

Тя успя да договори и държавите членки да предоставят достъп до безвъзмездни средства за уязвимите домакинства, за да им помогнем да излязат от енергийна бедност, както и възможност за финансиране при преференциални условия.

Цветелина Пенкова: №103 в листата на №24 – БСП за България.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!