Цената на бензина в САЩ достигна рекордно равнище от 2014 г.

Цената на дребно на бензина в САЩ достигна рекордно високо равнище от 2014 г. след спирането на работата на тръбопровода „Колониъл пайплайн“, съобщи на сайта си Американската автомобилна асоциация, цитирана от ТАСС.

$5 млн. откуп са платени на източноевропейски хакери заради кризата с горивата в САЩ

От момента на спиране на работата на тръбопровода миналия петък до вчера сутринта цените на бензина в страната нараснаха средно със 7 цента. Средните показатели за седмица достигнаха 3,02 долара за галон (или 3,785 л) – това са най-високите показатели от октомври 2014 г., уточнява асоциацията.

По нейни оценки в краткосрочен план колебанията в цените на дребно на бензина ще продължат. Връщането към нормалното ще стане успоредно с възобновяването на експлоатацията на тръбопровода.

По-рано агенция Блумбърг предупреди, че спирането на работата на обекта може да доведе до покачване на цените на горивата до най-високо равнище за последните 7 години.

„Колониъл пайплайн“ обяви, че атаката срещу нейната система е извършена със зловреден вирус, който прониквайки в компютърната система, временно блокира работата й и шифрова данните докато жертвата на хакерите не изплати искания откуп.

По данни на американските медии, престъпниците са похитили 100 гигабайта данни и фирмата е била принудена да спре работа.

По тръбопровода „Колониал пайплайн“, който свързва щата Тексас с щата Ню Джърси, се пренасят около 45 процента от горивото, използвано на Източното крайбрежие на САЩ.

Компанията вчера обяви, че работата на тръбопровода ще е напълно възстановена до края на деня.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!