Цените на храните нарастват два пъти по-бързо от доходите

Цените на храните нарастват два пъти по-бързо от доходите
Свинското е поскъпнало с 63 на сто за година. Със заплатата в Румъния купуват двойно повече.

Цените на храните в страната се увеличават два пъти по-бързо от доходите, алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Минималната работна заплата осигурява едва 43,5 на сто от средствата, които са нужни на човек, за да се издържа, което води до това всички, които се трудят срещу това възнаграждение, да са работещи бедни, обясни той.

През изминалата година без основания свинското месо, което е основно внос от Дания и ЕС, е поскъпнало с 63 на сто и вече се продава средно срещу 12,9 лв. за килограм. Яйцата продължават да държат рекорди по скъпотия, като сред храните с висока цена в малката потребителска кошница са и доматите и краставиците. Сериозно поскъпват и ябълките.

Българите ядат най-скъпия ориз в Европа, като цената е значително по-висока в сравнение с Германия и Нидерландия.

Киселото мляко, яйцата, олиото, краставиците, захарта са по-скъпи от продаваните в Румъния, Хърватия и Испания. Единствено смесената кайма и зелето струват по-евтино у нас отколкото в европейските страни.

С една минимална заплата българите могат да си купят два пъти по-малко храна от румънците и 4 пъти по-малко от работещите в Германия и Нидерландия, изчисляват от КНСБ. Цените на храните са ненормални, надявам се КЗК да докаже картели и спекулативни цени, коментира Пламен Димитров.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!