ЦИК с извънредно решение за гласуващите с машините

ЦИК с извънредно решение за гласуващите с машините
В отговор на множеството сигнали за технически неизправности в машинното гласуване, Централната избирателна комисия (ЦИК) издаде насоки за унищожаване на бюлетините от машинния вот, когато те не излязат напълно разпечатани

Според получената информация, избирателите, които са гласували за повече от един тип избори, често получават само една от бюлетините от машината, в резултат на което ЦИК е дала специално указание на секционните избирателни комисии.

Инструкциите идват след подадени жалби от гласоподаватели от началото на изборния ден в 7:00 часа, които съобщават за проблеми с машините, които издават само част от дадените гласове, когато се гласува за повече от един кмет на балотажите.

Този проблем накара някои общински избирателни комисии да обмислят прекратяване на машинното гласуване в някои райони, включително и в София.

ОИК са инструктирани при случай, че машината не разпечата всички попълнени от избирателя бюлетини, излязлата разписка да се унищожава и избирателят да бъде насочен към гласуване с нова разписка, за да се гарантира неговото право на глас.

Тази мярка има за цел да осигури правилното и пълно отразяване на изборните намерения на всички гласували и да поддържа доверието в изборния процес.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!