Църквата провъзгласи за блажен растрелян от мафията италиански съдия, скоро може да го обяви за светец

Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската мафия през 1990 г., беше обявен вчера за блажен – последния етап преди провъзгласяването за светец от Римокатолическата църква, предаде Ройтерс.

Ливатино е застрелян от група наемни убийци на мафията в колата си, докато пътувал по магистрала в Сицилия. Въпреки рисковете той отказвал да се движи с въоръжен ескорт. Магистратът ръководил множество разследвания срещу мафията във време, когато сицилианските кланове водели истинска война.

Ливатино беше обявен за блажен на литургия в катедралата в Агридженто в Сицилия. По време на беатификацията в църквата беше изложена като реликва стъклена кутия с окървавената му риза.

Служейки на общото благо като почтен съдия, който никога не се е поддавал на корупцията, той се стремеше да съди не за да осъжда, а за да реабилитира, заяви папа Франциск след молитвата си.

„Неговият пример трябва да бъде за всеки, и особено за съдиите, стимул да са предани защитници на законността и свободата“, допълни папата.

При посещение в Сицилия три години след убийството на Ливатино папа Йоан-Павел Втори го нарече „мъченик на справедливостта“.

Ливатино беше един от първите магристрати в Италия, въвели мерки като конфискацията на имущество и авоари на мафиотите. Беше разбрал, че това би довело до отслабване на клановете, че така те ще изгубят контрол и обществен престиж, отбеляза Луиджи Чоти, свещеник, известен с борбата си срещу мафията.

Розарио Ливатино

Розарио Ливатино

Снимка: БТА/АП


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!