Чуждите наблюдатели на вота: Властта използва държавни ресурси в кампанията

Използване на държавни ресурси от управляващата партия в предизборната кампания и ограничено медийно отразяване на всички кандидати – това са част от заключенията на международните наблюдатели от мисията на Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщава БНР.

Те отчитат трудностите, които пандемията създава за организиране на вота и подкрепят въвеждането на машинното гласуване, макар и да отбелязват провала му в определени изборни секции в страната. И казаха, че се надяват сигналите за контролиран или купен вот да бъдат надлежно разследвани и предупредиха за тревожни прояви по време на предизборната кампания.

Наблюдателите изразиха сериозно притеснение за медийната зависимост и автоцензурата и посочиха, че правителствените разходи непосредствено преди изборите са дали несправедливо преимущество на управляващата партия.

„Финансирането и разходите по време на предизборната кампания трябва да целят равнопоставеност. Това обаче бе компрометирано от правителствените разходи по време на кампания, които дадоха нечестно преимущество на управляващата партия“, каза Корийн Йонкер, ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите от Службата за демократични институции и права на човека.

Артур Герасимов, специален координатор и лидер на краткосрочната мисия за изборите, допълни: „Кампанията в голяма степен се фокусираше върху личности вместо върху платформи и се отличаваше с разочарованието на хората. Техническите аспекти на кампанията бяха управлявани правилно с изключение на предизвикателствата, поставени от пандемията от Covid-19“.

Казуси с изборното законодателство също безпокоят наблюдателите.

„Жалбите по време на кампанията можеха да бъдат отправяни единствено от тези, които са пряко засегнати. Заради това много жалби не бяха разгледани. Като добавка към това наблюдение, в случаите на политически чувствителни казуси, свързани с неправилната употреба на публични средства, Централната избирателна комисия нямаше мнозинство от 2/3, за да вземе решение“, каза Йонкер.

Концентрацията на медийна собственост и политическият натиск оказват влияние върху отразяването на кампанията, в която е липсвали аналитичност, а платените форми са представяни като новинарски информационен жанр, отбелязват международните наблюдатели.

Тревожни остават също посланията срещу ромското население и срещу определени групи, където може да се отчете дискриминация на сексуална основа, казват още наблюдателите. И още нещо – сериозно са впечатление от много по-сериозното присъствие на мъже в кандидат – депутатските листи.

Това са предварителните заключения мисията. Те ще бъдат окончателно оформени в доклад, който ще излезе по-късно през годината, а надеждата е заключенията в него да бъдат взети под внимание при президентските избори и всеки друг последващ вот, подчертаха наблюдателите с бележката, че редица от настоящите заключения не са извеждани за първи път по време на избори у нас.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!