Шефът на НАТО е „обезпокоен“ от поведението на Турция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна днес, че е „обезпокоен“ от поведението на Турция и нарушаването на демократичните права в тази страна, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на АФП.

„Сериозно ме безпокоят разликите във визията (между съюзниците) в Източното Средиземноморие, решението на Турция да купи руска система за противоракетна отбрана С-400 и нарушенията на демократичните права в Турция“, заяви Столтенберг на видеконференция с членовете на подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент.

Той изтъкна, че „НАТО е платформа за дискусии и ролята й е да намалява напреженията, но това не означава, че няма мотиви за безпокойство“.

Столтенберг омаловажаваше до момента проблемите, предизвикани от поведението на Анкара, отбелязва АФП, като добавя, че днешното му изявление идва седмица преди среща на външните министри на алианса.

„Турция е важен съюзник, който изигра съществена роля в борбата срещу ДАЕШ (арабския акроним на джихадистката групировка „Ислямска държава“), който понесе голям брой терористични атаки и който приютява на територията си няколко милиона бежанци“, беше заявил генералният секретар на НАТО, правейки равносметка на срещата на министрите на отбраната от НАТО на 17 февруари.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!