БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Ще спрат ли пенсиите, помощите и заплатите на държавните служители през юни?

Ще спрат ли пенсиите, помощите и заплатите на държавните служители през юни?
Не трябва да се спекулира със страховете на хората, защото бюджетът, който се изготвя в момента във финансовото министерство, не вещае проблем с плащанията през юни.

Това каза в „Здравей, България“ финансистът Любомир Каримански, след като водещата Мира Иванова припомни думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото през лятото може да спрат плащанията, ако нямаме бюджет от редовен кабинет.

„Това беше предизборна заигравка. Трябва да сме малко по-спокойни. Когато се разглеждат финансите на държавата, трябва да се разглеждат задълбочено всички разрези в министерството, без да е необходимо да се шуми много и да се изнася чак толкова информация“, добави той.

„Трябва да се направи оптимизация, тъй като има достатъчно много разходи в публичния сектор. Нищо не показва, че те може да са с толкова повишен темп, колкото в момента се извършват и политиците биха искали това“, коментира Каримански.

„Защо продължават енергийните помощи все още при условие, че в цяла Европа са спрели по този начин, по който в България се прилагат – без да имаме уязвими групи. Трябва да е ясно какво подпомагаме и защо даваме тези пари. Това е от фонд „Енергийна сигурност“, но да не забравяме, на 100% дивидентите от всички енергийни дружества бяха прибрани за 2022 г.“, добави той.

„През тази и през следващите години, ако има нужда от някаква модернизация с инвестиционни цели, откъде ще се вземат тези пари? Дали няма пак от държавата и това да формира нов дълг. Това е притеснително“, подчерта експертът.

„Ако продължаваме да имаме доход 80% под този в Европа, българите ще се стремят към миграция. Въпросът е как да имаме среден доход, който да не е определен от популистката политика, а от икономическото развитие на страната“, изтъкна той.

„По нищо не личи да е чак толкова да е притеснителна обстановката около държавните финанси. Има проблеми, но те се решават с едно редовно правителство и чрез реформиране на системите – и пенсионната, и осигурителната“, каза още финансистът.

„Наблюдаваме неизбежното отрезвяване, защото миналата година заради инфлацията бюджетът беше пълен с пари. Инфлацията е нещо хубаво за бюджета. Това помпа оборотите, оттам номинално повече пари влизат в бюджета. Сега сме в обратния процес – в дефлация”, коментира пък икономистът Георги Ангелов.

По думите на икономиста Кузман Илиев „ние дефлация скоро няма да видим”. Той сподели, че според него инфлацията ще остане дори по-дълго от очакванията в България.

„Заради тази инфлация изпускаме голямата картина и си позволихме да правим едни много опасни неща. Бюджетът на тримесечна основа се е влошил с 1 млрд. лева, т.е. разходите нарастват два пъти по-бързо от приходите в хазната. Правим много сериозни социални харчове. Инвестициите са много малко. Всичко отива за потребление“, обясни Илиев.

„Задава се една кризичка. Трябва да я преборим. Ако политически не сме готови да кажем „не, нужно е много разумно да се действа“, тази дупка в хазната ще нараства“, добави той.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!