Южноафриканският вариант на вируса преодолява защитата на „Пфайзер“

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата, която осигурява ваксината на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“. Това показва проучване, направено в Израел, съобщава Ройтерс.

Проучването на Университета в Тел Авив и най-големия доставчик на здравни услуги в страната е обхванало около 400 души, които са дали положителен тест за Covid-19 след 14 или повече дни, след като са получили една или две дози от ваксината, и още толкова неваксинирани, но заразени с коронавируса.

Южноафриканският вариант се среща при 1% от всички изследвани, но сред ваксинираните с две дози той е разпространен осем пъти повече, отколкото сред групата без ваксина. Това предполага, че американско-германският препарат не е толкова ефективен срещу тази мутация и в известна степен тя може да премине през защитата, която той дава.

Учените обаче предупреждават, че изследването е извършено сред малка група хора, тъй като вариантът от Южна Африка е слабо разпространен в Израел.

Нова

По-опасна ли е новата мутация на коронавируса, установена в Румъния?

Нова мутация на британския щам беше изолирана тази седмица в Румъния. Вариантът не се разпространява лесно, но ефективността на ваксините срещу него е по-слаба, предупреждават експертите. Правителството в северната ни съседка удължи състоянието на тревога с още 30 дни, считано от 13-и април.

Междувременно, изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ потвърди, че активирането на клетъчния имунитет, на който се основава румънската ваксина срещу Covid-19, е най-ефективно в борбата с вируса. Този вид имунитет може да продължи до 17 години, твърди професор доктор Вирджил Паунеску, заместник председател на Академията за медицински науки и създател на румънската ваксина.

Препаратът е разработен в Тимишоара от екипа на проф. Паунеску и вече е преминал първата фаза на изпитвания върху плъхове. Предстои втора фаза – върху хора. В северната ни съседка се очаква да бъде открита и фабрика за производство на ваксини. Европейската банка за инвестиции вече изрази готовност да я финансира.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!