Язовирите се напълниха, само „Бели Искър“ е под 50%

Валежите успяха да напълнят питейните язовири у нас. В момента водите в тях са 78,8% от общия им обем и 74,75% от полезния. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите в бюлетина си от днес.

В момента водата в повечето язовири се доближава много до пълния им капацитет.

Изключение прави само „Бели Искър“ край София, който е под половината – с 37,76% наличен полезен обем. От началото на месеца продължава тенденцията водните басейни около София да спадат. В края на февруари нивото на „Бели Искър“ беше намаляло от 73,5 на 53,5 на сто, а в средата на март вече стига до 42,79%.

Водата в „Искър“ също спада, но по-бавно. В началото на месеца нивото беше 77,2%, в средата – 76,11 на сто, а във вторник вече е 75,5%.

„Дяково“, който дава вода на Дупница и Кюстендил, също продължава да спада и за 25 дни е намалил обема си от 83,6 на 80,2%. В бюлетина обаче е отбелязана положителна тенденция на приток.

Нивата на яз. „Студена“, който навлече на Перник водна криза, остават стабилни и се задържат на 81-82%. Притокът му обаче е по-малък от разхода, а от 10 януари той е в режим на контролирано изпускане.

Със сравнително малко вода е и язовир „Тича“. В момента той е пълен 52,46%, но все пак е успял да прескочи критичните нива, тъй като в началото на месеца водата беше под половината от обема. Остава тенденцията за повишаване на обема и приток, по-голям от разхода.

Черноморието окончателно е спасено от водна криза – „Камчия“ вече е с наличен полезен обем от почти 90%. „Ясна поляна“, който също се използва за питейно-битови нужди от Бургас, пък е пълен 83,3%.

Запълването на яз. „Йовковци“ край Велико Търново е най-голямо, като дори минава 100% от наличния полезен обем. „Среченска баня“, даващ вода на Враца и Монтана, също е изцяло запълнен – наличният полезен обем е 99,10%, както и този в „Боровица“ до Кърджали – с 98%.

Към момента се отчита, че в язовирите има с 65% повече вода, отколкото миналата година по това време.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!