Япония отбелязва десет години от ядрената катастрофа във Фукушима

Япония отдава почит днес на жертвите на земетресението от 2011 г. и причиненото от него цунами в североизточната й част, довели до най-тежката ядрена злополука в света след кризата в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА.

Днес, за отбелязване на десетата годишнина от трагедията, в цяла Япония ще има възпоменателни служби. Император Нарухито, императрица Масако и премиерът Йошихиде Суга се очаква да участват в церемония в Токио, която ще бъде в съкратен вариант заради коронавирусната пандемия.

Земетресението с магнитуд 9, последвано от цунами, разтресе Япония на 11 март 2011 г. и отне живота на около 18 400 души, повечето от които бяха от префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, по данни на японската полиция.

Вследствие на природното бедствие в три от реакторите на атомната електроцентрала „Фукушима 1“ се получи неконтролиран ядрен разпад, след като цунамито връхлетя съоръженията.

Заради бавната евакуация загинаха 3767 души, включително 2313 в префектура Фукушима, по данни на Агенцията за възстановяване.

Около 36 000 души все още не могат да се завърнат в домовете си в районите около повредената атомна електроцентрала, която се намира на 230 км североизточно от Токио, отново по данни на Агенцията за възстановяване.

Според критици действителният брой на евакуираните от Фукушима е много по-голям. Те твърдят, че централното и местните правителства не са проучили условията на живот на тези, които са били принудени да напуснат домовете си в района на централата.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!