Балон. 200 000 жилища в София, купени с цел инвестиция, стоят празни

В България през първите 6 месеца на 2021 година са продадени над 60 000 нови жилища. Така в имоти от началото на годината са били инвестирани не по-малко от 6 милиарда лева. В същото време банките са раздали под формата на ипотеки около 1 милиард лева. Това показа, че хората са вложили в жилища спестени пари и тази тенденция продължава.

Повечето покупки на жилища в момента се правят с инвестиционна цел, каза Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал, компания за управление на инвестиции и спестявания. Той обръща внимание, че само в София вече има над 200 000 празни жилища и тази бройка расте заради продължаващото строителство. Това е балон, казва Янков и задава въпроса какво ще стане, когато повечето хора поискат да изкарат парите си от придобитите с инвестиционна цел имоти?

Янков коментира и тенденцията за налагане на отрицателни лихви по големите банкови депозити. Депозитите на домакинствата у нас са около 65 милиарда лева, а средният депозит е около 5 000 лв. Това кара Янков да очаква, че скоро банките ще започнат да налагат отрицателни лихви и на по-малките депозити.

Алтернативата на инвестицията в недвижим имот и банковия депозит, която Никола Янков препоръчва е диверсифициран портфейл от финансови инструменти. Той може да запази стойността на вложените пари и да донесе на собственика си текуща годишна доходност от 3-4 процента над инфлацията.

  • Редица банки предлагат алтернатива на депозитите – инвестиции в договорни фондове. За какво да внимаваме?
  • Кои са най-рисковите инвестиции?
  • Как разумно да управляваме парите си и къде да търсим доходност?

Какво отговори Никола Янков, гледайте в бизнес подкаста „Какво могат парите?“ със Стефан Кунчев.

Визитка

Никола Янков е управляващ съдружник в Експат Капитал и председател на борда на директорите на Експат Асет Мениджмънт. В периода 2001 – 2005 г е бил заместник-министър на икономиката, както и на транспорта и съобщенията. Заемал е и мениджърски позиции в международни компании като Kraft Jacobs Suchard и Solvay Sodi.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!