Бизнесът поиска пенсиите да не бъдат вдигани

Бизнесът поиска пенсиите да не бъдат вдигани
Ако пенсиите не бъдат увеличени през 2023 г., ще бъдат спестени 1,147 млрд. лв.

Има вариант за 1 октомври

Пенсиите да не бъдат увеличавани през 2023 г., предложиха от БСК по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който обсъдиха проекта на бюджет за 2023 г.

Ако пенсиите не бъдат увеличени от 1 юли, ще бъдат спестени 1,147 млрд. лв. От БСК предложиха и втори вариант – от 1 октомври да бъдат увеличени с 6% само пенсиите, които са под средния размер на пенсиите за 2023 г.

В подготвения от Министерство на финансите проект е предвидено от 1 юли всички пенсии за стаж и възраст да бъдат увеличени с 12% по действащото “швейцарско правило”. Въпреки това увеличение, пенсиите на 326,4 хил. души ще останат под линията на бедност от 504 лв. Но средната пенсия ще нарасне с 16,7% до 788 лв.

С проекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2023 г. се създават условия за постепенно увеличаване на дефицита през следващите години, без да се предвижда реформа, която да гарантира финансовата устойчивост на пенсионната система, гласи позицията на БСК.

Предвижда се разходите за пенсии да достигнат 19,163 млрд. лв., при 10,419 млрд. лв. да 2017 г., което е увеличаване от два пъти. Спрямо 2022 г. разходите за пенсии ще нараснат с над 3,6 млрд. лв., или с 23,6%.

Приходите от осигурителни вноски няма да стигнат за изплащане на пенсиите и дефицитът от около 10 млрд. лв. трябва да бъде покрит от приходите в хазната от данъци.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!