Вдигат възрастта за пенсиониране и ще стане истински бой, обещавам им го, обяви Димитър Манолов

Вдигат възрастта за пенсиониране и ще стане истински бой, обещавам им го, обяви Димитър Манолов
„Знам, че има някаква група, на която й е поставена задача, да предложи да увеличи пенсионната възраст и тогава ще стане истински бой.

Обещавам им го“, заяви в студиото на bTV Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа“ и член на Надзорния съвет на НОИ.

Той коментира и темата с втория пенсионен стълб и пенсионните фондове.

„По никакъв начин не трябва да сравняваме двете неща – държавното обществено осигуряване и „втория стълб“. Те функционират на съвсем различен принцип и единственото, което ги обединява е, че работят с пари на осигурените лица. От парите на осигурените лица в първия стълб се плащат парите на текущите пенсионери, а другите се инвестират“, обясни той.

„Тази система има един тежък порок, който съществува от самото начало и продължава да е наличен, макар и да беше поредуциран мъничко. Частните пенсионни фондове поддържат една входяща такса, която е огромна, а срещу нея не предоставят никаква услуга. Нула.

Средствата се събират от НАП, разпределят се по партидите директно от НАП. Ако идеята е с тази такса пенсионните фондове да си събират средствата, да ги разпределят, има логика. Но те не го правят. Тези пари са им подарък и те не са никак малко.

При изчисляване на доходността частните пенсионни фондове имат право да не приспадат инфлацията“, допълни още той.

Експертът посочи обаче, че големият въпрос е, че никой не може да каже, ако отделяме например от заплата 1000 лева в пенсионен фонд, колко ще получим след 20 години.

„Зависи от икономическата среда. Те имат една поредица от ограничения в инвестиционната си политика и не могат рисково да инвестират. Информацията е трудно достъпна за хора без специални познания“, обясни Димитър Манолов.

Експертът даде и един абсурден пример.

„Човек, който се е осигурявал цял живот на минимален осигурителен доход – 40 години, ще получи пенсия на 65-годишна възраст, някаква минимална, макар че осигурителния му принос няма да е достатъчен за минималната пенсия. Човек, който 14 години и 11 месеца се осигурява на максимален осигурителен доход, ще има по-голям осигурителен принос и първия, но той ще се пенсионира на 67 години с намалена пенсия. Това е абсурд – такава е системата, по закон е позволено“, обясни Димитър Манолов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!