Велислав Минеков: Васил Божков и „Лукойл“ купува ли творби на Вежди Рашидов срещу услуги?

Велислав Минеков: Васил Божков и „Лукойл“ купува ли творби на Вежди Рашидов срещу услуги?
Обвинения в корупция към Вежди Рашидов като министър на културата направи служебният министър Велислав Минеков днес на среща с медиите.

Информацията засяга различни аспекти на дейността на министерството по времето, когато е било управлявано от Рашидов в два мандата – 2009 – 2013 г. и 2014 – 2017 г.

Като начало става дума за ремонта на Ларгото, за който българската държава трябва да върне 4,5 млн. евро, изчезнали при финансирането на проекта. Това е част от секретното становище на ОЛАФ, в което са визирани трима министри и един кмет, заяви министърът. Тези данни ще бъдат предоставени както на българската, така и на европейската прокуратура.

В институцията на Лаура Кьовеши ще отидат и документите за „Квадрат 500“, както и данните за евросредствата, използвани за построяване на бутафорната крепост на Яйлата.

„Можело е да изхарчат над 2 млн. евро, но слава богу са похарчени само 1,6 млн. евро за крепост от интонг и гипс“, заяви Велислав Минеков и подчерта, че заради този „имитат на фортификационно съоръжение“ са спрени археологическите проучвания в местността Яйлата и не е ясно „кой ще плати за почистването на този боклук, който не привлича туристи или, ако ги привлече, те отиват, за да се посмеят”.

Обвиненията за нарушения по време на управлението на Вежди Рашидов придобиха градация с обясненията на Велислав Минеков за атаката срещу директори на сектор „Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов. Според министър Минеков, причината Папалезов да се сдобие с обвинение за участие в престъпна група е фактът, че полицаят е започнал активно да съдейства на служебния министър на културата в разкриването на дългогодишни престъпления, свързани с културно-исторически ценности.

„Папалезов е бил проследяван, като е влизал в министерството, бил е заснет, че ми носи документи“, заяви Велислав Минеков.

Професорът предупреди, че въпреки прокурорските действия ще продължи да работи с Папалезов, защото по думите му той е най-компетентният за това как трябва да бъдат опазвани културните ценности. Министърът на културата нарече нахлуването на прокуратурата в дома на полицая „цинизъм“ и подчерта, че това може да се случи на всеки гражданин, който пази някакви спомени в дома си, както и на всички музеи, които предлагат сувенири в магазините си. Точните думи на министъра за тези събития са „загадъчен прокурорски инцидент“, чрез който съзнателно се унищожават малкото специалисти, които могат да гарантират нормална работа със структурите на МВР.

Министър Минеков определи като цинизъм и променения през 2018 г. Закон за културното наследство, който е бил написан специално за колекцията на Васил Божков, като е дал възможност идентифицирането на всички културни ценности да става навсякъде, включително и в частни музеи. Така Народното събрание е одобрило „престъпната колекция“ на Божков, по думите на министъра, и е дало възможност тя да пътува навсякъде по света.

Минеков напомни, че първата легализация на тази колекция се е случила в Националния исторически музей, по време на изложба, открита от тогавашния министър на културата (2011 г., когато министър е Вежди Рашидов – бел. ред.) заедно с тогавашния директор на НИМ (Божидар Димитров – бел. ред.) Със знанието на същия министър тази колекция е показвана три пъти в различни точки на света, включително и в Москва, припомни Минеков (по време на първата изложба на съкровищата на Божков в Москва през 2009 г. министър на културата е Стефан Данаилов, по време на второто му участие в изложба в руската столица – Петър Стоянович – бел. ред.).

Няколко месеца преди Божков „да бъде помолен да напусне страната”, е имало изложба на неговите съкровища в НХГ (изложбата е от 2018 г. – бел. ред.), което е поредното признание от държавата за легитимността на колекцията, каза министърът.

Когато е прегледан списъкът със събраните от Васил Божков произведения на изкуството, сред тях са открити 81 работи на Светлин Русев – повече от всички негови творби в държавни колекции. Но по-впечатляващо според служебния министър е наличието на 28 произведения от Вежди Рашидов.

Според Минеков не е нормално колекционер като Божков да притежава по-малко творби на световноизвестни скулптори, отколкото на един български. Министър Минеков обвърза този факт пряко с липсата на постъпления от хазарта за културата.

„Можем да си обясним факта, че от частния хазарт не текат пари към културата, с откупените от Рашидов произведения”, заяви той.

Сред странните решения на Вежди Рашидов според служебния министър се нарежда и проблемът със сградата на НИНКН. В момента служителите на Института за паметници на културата са разделени в две сгради с ужасни условия за работа и така и не е намерено помещение, подходящо за института. За сметка на това етаж от Музея на социализма, част от фонда на Министерство на културата, в размер на около 2 дка, е предоставен по времето на Рашидов на Петьо Блъсков за редакцията на в. „Труд“ на цена около 5,50 лв. на кв. метър – два пъти по-ниско от средната пазарна цена за района. Договорът е за 10 години и не може да бъде прекратен преди 2023 г. Също за толкова време е сключен договор с „Лукойл“ за доставка на горива за министерството. Министър Минеков подчерта, че в административната сграда на „Лукойл“ в София, както и в хотела на компанията в Правец, е пълно с откупени от фирмата пластики на Вежди Рашидов. Такива са откупувани и от „Джи Пи груп“.

Министърът подчерта и странните решения за награждаване на личности по времето на Рашидов като министър. През 2016 г. за награда „Златен век“ е предложен Димитър Иванов, спорна фигура от прехода, бивш зам.-началник на „Мултигруп“, издател на вестник „Земя“, началник в Шесто управление на Държавна сигурност. Според информацията, до която е стигнал министър Минеков, за връчването на тази награда е използван фалшификат – писмо от Съюза на архитектите с фалшифициран подпис на председателя му. Това предстои да се изяснява.

Но пък след наградата Вежди Рашидов е бил удостоен с титлата „почетен професор“ на УниБИТ, където Димитър Иванов преподава.
Преди това пак с наградата „Златен век“ е бил удостоен Жан-Пол Вилен, представен като виден френски галерист със заслуги за популяризиране на българската култура. Велислав Минеков заяви, че Вилен е оценител, антиквар, който няма галерия, а „нещо като гараж“ в Париж и се интересува от предмети от съвременното изкуство с неособено висока стойност.

В Министерството на културата липсва преписка за заслугите му към българската култура, твърди министър Минеков.
Източник: ploshtadslaveikov.com

Стефан Пройнов: Може би купуването на творби не е рекет, а е форма на рушвет?


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!