Геноцид! Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.

Геноцид! Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година.

Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол.

Той обясни, че това, което прави правителството е чрез т.нар. еднократни допълнителни суми да подпомага именно тези пенсионери, което става два пъти в годината.

Петков обясни още, че мерките, свързани с увеличение на старите пенсии, са свързани с много голям финансов разход, а разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8,5 млрд. лева.

„Бюджетът на държавата за обществено осигуряване е с голям дефицит и мерките. които бяха предприети, целят да се постигне оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата“, каза още министър Петков.


Той отбеляза, че през юли 2018 г. отново ще бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност с по-високата тежест на една година осигурителен стаж. Той допълни, че за 2018 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,169%, като процентът на нарастване в сравнение с този през 2017 г. е 3,8%. / dariknews.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!