Голяма новина за минималната заплата. Рязко увеличение

Голяма новина за минималната заплата. Рязко увеличение
За първи път тя ще мине 1000 лева

Голяма новина за минималната работна заплата. От 1 януари 2025 г. тя скача с 15 % и вече ще е 1078 лв.

Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение началото на следващата година трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Средната работна заплата за месец юни 2024 г. е 2276 лв., обявиха от НСИ. А средната заплата за последните 12 месеца е 2155 лв., показват изчисления на “Труд news” на база данни на НСИ.

От 1 януари следващата година минималната заплата трябва да стане 1078 лв., ако формулата за определянето не бъде променена от парламента.

Минималната заплата трябва да бъде определена от Министерски съвет.

В момента минималната заплата е 933 лв.

За промяна на формулата за определяне на минималната заплата настояват и работодателите, и синдикатите. Според работодатели сред недостатъкът на действащата в момента формула е, че не отразява производителността на труда, а средната заплата включва и класовете за стаж на работника.

Освен това според работодателите е по-добре минималната заплата да бъде определяна на база медианата заплата (която се получава като всички хора в страната бъдат подредени по размер на заплатата и се вземе този, който стои по средата на редицата), а не на база на средната заплата.

Според синдикатите пък минималната заплата трябва да е адекватна, каквото е и изискването на директивата на ЕС, тоест да стига за покриване на основни жизнени потребности и да доближава заплатата за издръжка. Според изчисления на КНСБ заплатата за издръжка е 1872 лв. преди данъци и осигуровки за работещ сам човек.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!