Евродепутатът от ПЕС Иво Христов: Доброволната ни слепота по отношение на Киев буди тревога

Евродепутатът от ПЕС Иво Христов призова за мирни преговори по време на свое изказване в Европейския парламент. Той отправи критики, че ЕК вкарва континента във военен конфликт, който „може да взриви нашия дом“.

„Доброволната ни слепота по отношение на Киев буди тревога. Европейската комисия трябва да осъзнае мащаба на риска и да излезе с мирна инициатива, която девет месеца гражданите на Европа напразно очакват“, призова в изказването си в Страсбург Христов.

„На 15 септември украинска ракета уби двама европейци, граждани на Полша, за което бе обвинена Русия. Преживяхме 24 часа, в които войната можеше да подпали целия континент. Европейският парламент от години осъжда поведението на Русия по основателни поводи. Тревога обаче буди доброволната ни слепота по отношение на властите в Киев“, констатира той пред евродепутатите.

„Европейският съюз безкритично подкрепя Украйна, с което легитимира дезинформации, провокации и злоупотреби с доверие от страна на Киев. С поведението си позволяваме европейските институции да бъдат инструментализирани в един военен конфликт, който може да взриви собствения ни дом“, предупреждава Иво Христов.

Той коментира и неотдавнашния инцидент, при който украинско ПВО попадна на полска територия и загинаха двама поляци.

„Мълчахме, когато бе обстрелвана атомната централа в Запорожие. Мълчим и сега, когато с твърденията си за произхода на ракетите украинските власти де факто режисираха повод за въвличането на Съюза в конфликта чрез механизмите на НАТО. Европейската комисия трябва да осъзнае мащаба на риска и да излезе с мирна инициатива, която девет месеца гражданите на Европа напразно очакват“, призова още българският евродепутат от ПЕС.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!