БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάPortuguês

Железен дефицит и предизвикателствата на пролетта

В телата ни се извършва постоянна трансформация на биохимични елементи, която има за цел да храни клетките и да поддържа здравословен баланс в цялостния ни организъм. Обмяната на веществата (метаболизъм) е химичен процес, чрез който едно вещество се превръща в друго с помощта на ензими.

Освен основните хранителни вещества – вода, въглехидрати, белтъчини и мазнини, в обмяната основно място заемат и други елементи, познати като витамини и минерали. Витамините са органични химически вещества. Те произхождат от жива материя, като растенията и животните. Минералите обаче са неорганични и те се намират в пръстта и водата, откъдето се абсорбират от растенията и животните. Витамините и минералите не можем да си ги произвеждаме сами и ги набавяме единствено чрез храната. Затова носят и името „хранителни добавки“. В този смисъл храната може да ни излекува, но може да ни и разболее.

С почти всички витамини и минерали рискът от прекомерен прием е толкова голям, колкото и недостигът им. Но какво количество определя правилния им баланс?

Желязото е такъв микроелемент. Жизненоважен за червените кръвни клетки, неговият недостиг ни прави анемични, докато твърде голямата му концентрация в кръвта го прави токсично. Любопитен факт е, че твърде много или твърде малко желязо води до един и същи резултат – летаргичност.

За повече информация как правилно да дозираме и кога да приемаме желязо, потърсихме компетентното мнение на доц. д-р Дарина Христова* – специалист по хранене и диететика, преподавател в МУ – Варна.

Доц. Найденова, кои са основните функции на желязото в организма ни?

Желязото е микроелемент с много функции в нашия организъм. То влиза в молекулата на хемоглобина и недостигът му може да попречи на доставката на кислород до клетките и тъканите (вкл. до мозъка, до развиващия се плод при бременна жена и др.). Но желязото също така е структурен елемент в миоглобина – белтък в мускулатурата на скелета и на сърцето. Това е и причината при железен дефицит да се чувстваме с ограничен физически капацитет, лесно да се изтощаваме дори при незначително физическо усилие и да се оплакваме от мускулна слабост и умора. Желязото е минерал, който се съдържа в много антиоксидантни ензими, най-важен от които е цитохром П 450. Недостигът му повлиява имунитета и предразполага организма към по-чести и по-тежко протичащи инфекции, особено в детска възраст. Освен това желязото е необходимо за активирането на редица други ензими, свързани с обмяната на веществата, с нормалното функциониране на нервната система и косвено повлиява когнитивните функции.

Пролет е и всички сме уморени от тежката зима. Какво се случва в телата ни, че зимата така ни изтощава? И всички хора ли изпитват „пролетна умора“?

Причината за „пролетната умора“ е комплексна. От една страна, по-малката продължителност на слънцегреене и лошото време през студения сезон се отразява на биохимичните процеси в нашия мозък, на физическата ни активност и престоя на открито – сред природата. От друга страна, храната ни през студените месеци (и особено в ранната пролет) е много по-бедна на биологично-активни вещества. Последица от това са повсеместните хранителни дефицити. Те водят до нарушения в метаболизма, усещане за постоянна умора, сънливост и липса на енергия. Дефицитите, които в най-голяма степен допринасят за това са няколко: на желязо, магнезий, витамин С и витамин Д.

Можем ли да си набавим необходимото количество желязо от един добре балансиран хранителен режим за дневните нужди на организма ни? Както и чрез правилно хранене да се възстановим, когато имаме изразен дефицит на някой микроелемент?

Ако здравият човек се храни разнообразно и разумно, няма причина да не си набави нужното желязо от храната. Разбира се, при извънредни ситуации, свързани с голяма кръвозагуба (операция, инциденти и др.) не бива да разчитаме само на храната. Степента на железния дефицит определя и нашето поведение: леките степени биха могли да се компенсират (за един по-дълъг период от време) с лечебно хранене с акцент върху храните, доставящи лесноусвоимо желязо и с включване на подходяща хранителна добавка, съдържаща желязо. При по-силно изразен дефицит правилната стратегия включва прием на железен препарат под лекарско наблюдение, както и кръвопреливане при нужда.

Има ли симптоматика, която трябва да ни алармира, че проблемът е отвъд пролетната умора? И какво трябва да си изследваме, за да потвърдим железен дефицит?

Да, добре е да обръщаме внимание и на някои други, по-дискретни прояви на железния дефицит: трудна концентрация, нарушения в паметта и настроението, главоболие, по-бледа кожа и устни, зиморничавост, студени крайници, податливост на банални инфекции, липса на апетит, чупливост на ноктите… Това е т. нар. „синдром на уморената домакиня“ – уж по цял ден си стои в къщи и нищо не прави, а все е уморена и я боли главата… Макар тези симптоми да не са специфични само за железния дефицит, наличието им алармира за вероятен недостиг на желязо. При съмнение е важно да се направят лабораторни изследвания на железния статус, вкл. феритин, а не само хемоглобин и еритроцити.

Кои са чувствителните групи, които са по-податливи на тези промени и при които нивата на желязо в кръвта може да бъде по-лесно компрометирано?

Рисковите групи за железен дефицит са няколко:

Бременни жени, особено ако са вегани, суровоядци или преди бременността са следвали крайни диети (нискокалорични или изключващи големи групи храни), жени с многоплодна бременност (близнаци, тризнаци), както и жени с т. нар. „породени“ деца (родени през кратки интервали);

Млади жени с обилен цикъл, както и хора с хронична кръвозагуба (напр. от кървящи, макар и дискретно хемороиди);

Кърмачета, родени преждевременно или от майки с желязна анемия;

Малки деца, както и тийнейджъри;

Всички мъже и жени, които са вегани и суровоядци, особено ако имат висока физическа активност.

Защо нивата на желязо обикновено спадат при бременност?

Причините са няколко: Значителна част от младите българки стартират бременността с дефицит на желязо. Освен това през бременността настъпва физиологично „разреждане“ на кръвта, тъй като се увеличава обема ѝ. От друга страна (което е по-важно), настъпва трансфер (пренос) на желязо от майчиния организъм през плацентата към плода. В майчината утроба плодът трябва да натрупа запаси от желязо, които да му стигнат за първите 6 месеца след раждането (кърмата, която е най-добрата храна за новороденото до 6-я му месец, е бедна на желязо). Достатъчни запаси се натрупват в новороденото само ако бременната жена няма железен дефицит и при доносени бебета. Плодът натрупва желязо най-вече в последния триместър и в края на бременността концентрацията в него е около 2 пъти по-висока, отколкото в майчиното тяло. В първите 4-6 месеца от живота на бебето то ще расте много бързо, ще удвои теглото си, мозъкът му ще претърпи много бурно развитие, а за целта ще му е нужно достатъчно желязо. Регулаторните механизми са такива, че ако бременната жена е с железен дефицит, то бебето ѝ се ражда с до 50% по-ниска концентрация на желязо и е изложено още от раждането си на повишен риск от инфекции, от забавяне в растежа и в нервно-психическото развитие. Това изоставане, опосредствано от железния недоимък на майката, често се компенсира едва след третата година на детето. Преждевременно родените бебета нямат адекватни запаси от желязо и са в риск да развият желязодефицитна анемия. По тази причина менюто на бременната жена трябва да внася лесноусвоимо желязо, а когато това не е достатъчно, е резонно включването на подходящите железни добавки.

! Тук трябва да отбележим, че желязото, което се намира в хранителните продукти е разделено на два вида: такова, което се среща в месото на животните и е с висока, до 35% усвояемост, и такова, което се съдържа в растителните храни, яйцата и млечните продукти с усвояемост до едва 8%.

Има ли популярни митове, свързани с желязото, които циркулират в публичното пространство?

Да, има доста такива. Един от тях гласи, че при анемия трябва да консумираме много спанак и коприва. Тези зеленчуци действително съдържат значително количество желязо, но в много трудна за усвояване от храносмилателната ни система форма. Всъщност значителна полза от консумацията на суров спанак (и коприва) би имало само в случай на т.нар. мегалобластна анемия, дължаща се на недостиг на фолиева киселина и вит. В12. Добра е усвояемостта на желязото и от ранните, нетрайни плодове, богати на витамин С – череши, ягоди и др.

Кофеинът (в кафето), калцият (най-вече в млечните продукти), фитатите (в зърнените храни и ядките), оксалатите (в спанака, шоколада, доматите и др.), танините (в чая, виното) и някои консерванти в пакетираните продукти намаляват усвояването на желязото в стомашно-чревния тракт с до около 50%.

Ако менюто е много богато на растителни продукти, особено сурови, също се нарушава усвояването на желязо от храната и от добавките. Причината за това е, че целулозата в растителните храни абсорбира („попива“) много от витамините и минералите (вкл. желязото) в храната, те стават недостъпни за усвояване и се извеждат от организма с фекалиите.

Всяка анемия ли е желязодефицитна?

Освен желязодефицитна анемия, има и други видове, дължащи се на дефицит на витамини от група В (В9, В12), както и вродени анемии (напр. таласемията), при които реално няма дефицит на желязо. Разграничаването на различните форми на анемия трябва да стане след внимателен преглед и анализ на лабораторни, а понякога и генетични изследвания от лекар хематолог.

Снимка:

Как можем да съдим за наличието на достатъчно количество желязо при малко дете? Виталността и игривостта достатъчен субективен маркер ли са? Симптоматиката при децата същата ли е както при възрастната популация?

Освен по-горе описаните симптоми, дечицата с железен дефицит са по-често вяли и апатични. Понякога обаче имат поведенчески проблеми и по-трудно се социализират. Типични признаци са безапетитието (или капризния апетит), честото боледуване… Такива деца обикновено са бледи, слабички, по-бавно растящи в сравнение с връстниците им.

Какви други медицински състояния имат отношение към железния дефицит и кои заболявания са пряко свързани с него?

Най-честата причина за неадекватен железен статус дори при пълноценно, разнообразно хранене и липса на кървене е нарушената функция на храносмилателната система. Редица заболявания на стомаха, червата, жлъчката и задстомашната жлеза могат да влошат усвояването на желязото и да доведат до анемия. Някои операции и лекарства, намаляващи стомашната киселинност, също водят до нарушено усвояване на желязото.

В този случай е повече от ясно, че абсорбцията на желязо през стомаха не е еднаква при всички хора? Има ли форми на желязо, които са по-щадящи от други, когато става дума за корекции на нивата, а не за терапия на тежки състояния?

Най-щадящи за стомашната лигавица и съответно най-лесно усвоими са течните форми на добавките с желязо. Предпочитаме ги не само при деца, но и при възрастни хора и бременни жени с по-чувствително храносмилане или храносмилателни проблеми. Таблетните форми имат чисто практично предимство – по-лесно се приемат и дозират. Използването на железни добавки може да е от полза за задоволяване на повишените потребности при някои физиологични състояния (напр. бременност, пубертет, активно спортуване). От подкрепа с добавки се нуждаят и хората, спазващи небалансирани режими на хранене – вегани, суровоядци, практикуващи крайни диети за отслабване. Важно е обаче да се има предвид, че добавките с желязо не заместват разнообразното хранене и не трябва да имат лечебни претенции. Освен това при неспазване на препоръчителната дневна доза е възможно предозиране и вредни ефекти.

Снимка:

Каква е ролята на витамините от група В за усилване ефектите на добавеното желязо?

Витамините от В група подобно на желязото, подкрепят кръвотворенето и подобряват когнитивните функции. Освен това голяма част от населението страда от дефицит на тези витамини, особено при съвременния, западен модел на хранене с бързи, рафинирани храни. На практика, едни от най-разпространените хранителни дефицити са тези на желязото и на витамини от В група. Наличието в една добавка едновременно на желязо и витамини от В група гарантира синергичен ефект по отношение на кръвотворенето, емоционалното състояние и когнитивните функции (памет, концентрация, бодрост, настроение). Често пъти поради капризния апетит, характерен за децата с железен дефицит (т. нар. „злояди деца“), не се консумират храните, които са източник на витамин С, витамини от група В, както и магнезий, цинк и др. Известно е, че витамин С благоприятства усвояването на желязото. Сиропът Фероглобин е богат на желязо, но съдържа също така вит. С, вит. В9 и В6, както и някои други минерали, благоприятстващи кръвотворенето и пълноценното функциониране на имунната система. Често пъти всички тези микронутриенти са дефицитни, особено в детска възраст. Приемането им под формата на добавката Фероглобин подкрепа както железния статус, така и имунната система, и растежа в детска възраст.

Сиропът Фероглобин е с добавен лизин. Тази незаменима аминокиселина е важна за растежа, необходима е за синтеза на антитела и подобрява апетита при децата. Приятният вкус на Фероглобина се дължи на добавения малц. Препаратът не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, лактоза и мая, което го прави чудесен избор при бременни жени и възрастни хора с по-чувствителна храносмилателна система.

Тук е може би мястото да споделим още един любопитен факт: Мъжете дневно губят по 1 мг желязо, без значение от количеството в тялото им. Желязото спомага за отделянето на енергия от клетките и при спортистите това е от особено значение, защото високо интензивните тренировки са свързани с увеличаване продукцията на червени кръвни телца, а за да бъдат изградени те, е нужно желязо. Без значение дали е кардио тренировката или силова, започне ли процес на потене, с потта се изхвърля и голяма част от желязото. Комбинацията на железен прием с витамини от група В6 и В12 увеличават ефективността на тренировката, спомагат за правилното изразходване на енергия и ускоряват възстановителния процес.

*Доц. д-р Дарина Найденова Христова, д.м. има придобита специалност по хранене и диететика. От 2003 г. упражнява преподавателска дейност в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага диетотерапия при хора с различни заболявания и състояния, вкл. деца, бременни и кърмещи жени. През 2020 г. преминава специализирано обучение по нутригеномика и става част от първият сертифициран такъв екип в България.

Снимка:


Спонсорирана публикация.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!