Илияна Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всички нива – външни и вътрешни

Илияна Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всички нива – външни и вътрешни
„Вярвах, в това, което Мария Габриел и акад. Николай Денков говориха, че се мисли за стабилно правителство.

Големият отсъстващ са българските граждани – не се говори за бюджет, за доходи, за инфлация. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев.

Прави чест на г-н Денков, че не се намесва в този разговор“, коментира вицепрезидента Илияна Йотова.

По думите ѝ се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива – във вътрешнополитически и външнополитически план, предаде БНТ.

„Вместо да се говори за съставянето на редовно правителство, което да реши проблемите на хората, се готви заговор срещу българската държавност – във вътрешнополитически външнополитически план, подчерта пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова е очаквала да се състави ротационно правителство Денков/Габриел, въпреки трудната политическа седмица.

Това е само фасадата, зад която са се крили истинските намерения, изтъкна тя, която не може да каже какъв ще е ефектът от скандалните записи.

Говори се за това как трябва да бъде завладяна страната в разпространените записи. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев.

Чест му прави на Денков, че стои на страни от всичко, което се случва, коментира Йотова.

„По безпрецедентен начин за замесени имената на водещи европейски политици, нищо добро не чака България, подобен опит да бъдат дискредитирани институциите, чрез замесването на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, със заобикалнето на европейските правила и закони, няма как да не бъде отбелязано.

Колкото консолидирана е българската позиция, толкова по-добре. Такива частни разговори, както казва г-н Петков дъжд от телефонни обаждания, никога не завършват с нищо добро“, допълни Илияна Йотова.

Според нея се обсъжда по безпардонен начин президентската институция.

„Идеята за ротационно правителство е труден политически компромис. Оказва се, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения“, добави Йотова.

Тя поясни, че има вариант двете политически сили да са толкова обвързани помежду си, че да се опитат чрез договорки да направят кабинет на всяка цена.

„Президентът много стриктно спазва конституционната процедура – кога и как ще даде мандата е изцяло в неговите правомощия“, каза още Илияна Йотова и зададе въпроса: „Кой се страхува от това, че мандатът не беше даден първите 24 часа след връщането на първия мандат“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!