Йотова: Ако българите не бъдат вписани в конституцията на РСМ, България няма да даде зелена светлина

Йотова: Ако българите не бъдат вписани в конституцията на РСМ, България няма да даде зелена светлина
Няма да се състои следващата междуправителствена конференция в Европейския съюз с европейските институции, докато българите не бъдат записани в основния закон на Република Северна Македония (РСМ).

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на брифинг в отговор на въпрос как България защитава гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи.

Преди това тя връчи български документи за самоличност на секретаря на сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков, който стана обект на насилие през януари.

В момента въври т.нар. скрининг на Европейската комисия (ЕК), който оценява тяхното законодателство. По първоначална информация този процес трябва да приключи в средата на есента тази година.

Ако до тогава Конституцията на Република Северна Македония не е променена, въпреки доклада на ЕК, България не може да даде зелена светлина, посочи Йотова, цитирана от БТА.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!